Share
Tweet
Share
Send to friend

20 odgovora na 20 pitanja o vašem bivšem poslu

Ovaj popis može vam pomoći i prilikom sastavljanja životopisa te u pripremi za razgovor za posao.

20 odgovora na 20 pitanja o vašem bivšem poslu

Poslodavci vole znati što više o potencijalnim kandidatima, a informacije koje od vas traže često se mogu podijeliti u nekoliko kategorija:

Poslodavca zanima puno više od informacije zašto ste odlučili promijeniti posao. Između ostalog, zanima ga kakve ste vještine stekli na tom poslu i na koji način ih možete upotrijebiti ukoliko vas zaposli kod sebe.

Pomoću ovih pitanja možete analizirati svoju molbu i životopis, a jednako tako, neka od ovih pitanja možete očekivati i na razgovoru za posao. Proučite ih kako biste se kvalitetno pripremili za selekcijski postupak:

1) Koje ste odgovornosti imali na bivšem poslu?

Pokušajte izdvojiti one poslove i projekte u kojima ste imali potpunu samostalnost ili pokazali inicijativu. Jasno odvojite ove aktivnosti od onih koje općenito spadaju u vaš 'opis posla'.

2) Zašto želite promijeniti posao/Zašto ste otišli sa zadnjeg posla?

Želite priliku za napredovanje, specijalizaciju, primjenu novih tehnologija i sl. Stavite naglasak na prirodu posla i vlastite vještine, a negativne informacije o bivšem poslodavcu i kolegama obavezno izostavite.

3) Što ste najviše voljeli raditi na bivšem poslu?

Prepričajte uspješan projekt ili situaciju u kojoj ste preuzeli inicijativu/odgovornost. Možete istaknuti i kvalitetne međuljudske odnose, dobru suradnju s kolegama, timski rad.

4) Što ste najmanje voljeli raditi na bivšem poslu?

Nijedan posao nije idealan, ali uvijek možete prepričati kako ste 'dosadan' zadatak učinili zanimljivijim. 

5) Zašto tražite nove mogućnosti?

Bolje zvuči ako želite širiti postojeće znanje ili raditi na stručnosti, nego ako isključivo tražite mogućnost (hijerarhijskog) napredovanja. Možda vas zanima i rad u potpuno novoj djelatnosti jer smatrate da ste stekli vještine potrebne za takav novi posao.

6) Što je najkorisnije iz vašeg dosadašnjeg radnog iskustva što ćete donijeti u ovaj posao?

Ovo možete istaknuti već i u molbi, a dodatno pojasniti na razgovoru za posao. Umjesto da samo pobrojite vještine, navedite jedan ili dva konkretna primjera. 

7) Smatrate li da ste se na bivšem poslu dovoljno razvijali?

Čak i ako vam se čini da je odgovor 'Ne', razmislite: na svakom poslu naučite nešto novo. Možda ste naučili lakše komunicirati s kolegama/klijentima ili usavršili neku drugu meku vještinu. Istaknite sve što pokazuje vaš profesionalni, ali i osobni napredak.

8) Kakav je bio vaš prvi posao i što ste naučili iz tog iskustva?

S godinama prvi posao ostaje u sve ljepšem sjećanju. Stvari koje su vam tada predstavljale stres sada su vjerojatno lijepe uspomene. Priča o prvom poslu odlična je prilika i da poslodavca bolje upoznate sa svojom osobnošću: možete navesti kakvi ste bili tada, koliko ste se promijenili (na bolje, naravno) i sl. 

9) Tko je vaš poslovni uzor i zašto?

Čak i ako vam je uzor član obitelji, prijatelj ili poznati milijarder/poduzetnik, ljepše će zvučati ako kao uzor navedete nekog od svojih bivših nadređenih, mentora ili kolega. Na taj način poslodavcu pokazujete da u svakom poslu tražite priliku za učenje od drugih. Lijepo je raditi s takvim kolegom. 

10) Čime bi vas trenutni poslodavac mogao potaknuti da ostanete raditi kod njega?

Mudro je izbjegavati odgovore kao što su "Može mi dati veću plaću" ili "Može mi dati promaknuće". Svaki poslodavac želi znati da ste se prijavili na njegov oglas zato jer vam njegova ponuda zvuči bolje od svega što ste radili do sada (i da stvarno želite raditi baš ovaj posao). Koncentrirajte se na one povlastice koje vam nudi potencijalni poslodavac ili profesionalni razvoj koji, iz objektivnih razloga, kod trenutnog poslodavca nije moguć.

11) Što mislite, što bi vaš nadređeni mogao reći o vama?

Držite se činjenica. Radije citirajte šefa ili istaknite nešto što bivši šef ne može poreći (npr. uvijek dolazite na vrijeme na posao, poštujete zadane rokove), nego da se bavite nagađanjima. Nikad ne znate hoće li potencijalni poslodavac kontaktirati vašeg bivšeg poslodavca.

12) Što mislite, koje vaše vrline bi vaš bivši šef mogao istaknuti?

Prisjetite se svojih dosadašnjih šefova i situacija u kojima su vas pohvalili. Ovo je također dobra prilika da prepričate anegdotu koja će najbolje pokazati koliko ste dobro surađivali s bivšim šefom.

13) Što mislite, koje vaše mane bi vaš bivši šef mogao istaknuti?

Prepričajte anegdotu u kojoj vam je šef prigovorio radi nečega i kako ste uspješno riješili situaciju na obostrano zadovoljstvo.

14) Što će vam, bez obzira za sve, nedostajati s vašeg bivšeg posla?

Što god kažete, ne možete pogriješiti. Naravno, uvijek možete reći kako vjerujete da ćete kod novog poslodavca imati jednako kvalitetne uvjete rada, kolege, posao i sl. Budite optimistični, a ne nostalgični. 

15) Kako se nosite sa stresnim situacijama na radnom mjestu, posebno kada su međuljudski odnosi u pitanju?

Uvijek je bolje prepričati jedan konkretan primjer nego dati općenit odgovor. Ispričajte priču koja je imala sretan završetak i svakako naglasite kakvu ste pouku iz nje izvukli.

16) Kako je izgledao posljednji projekt na kojem ste radili? Je li bio uspješan?

Ako ste imali istaknutu ulogu u projektu, svakako to naglasite. Ideja je da poslodavcu dočarate kako se snalazite u timskom radu, doprinosite li novim idejama, preuzimate li inicijativu i odgovornost. Ako ste povrh svega dobili i povišicu ili bonus za sudjelovanje u projektu, slobodno se pohvalite.

17) Možete li opisati situaciju kada je netko kritizirao vaš rad? Je li kritika bila osnovana ili ne?

Nemojte se bojati govoriti o svojim neuspjesima, pogotovo ako ste iz njih nešto naučili. Svaka anegdota u kojoj opisujete svoj osobni i profesionalni razvoj uvijek će ostaviti pozitivan dojam. Drugim riječima, radije prepričajte situaciju u kojoj je kritika bila osnovana i što ste iz nje naučili, nego da se počnete braniti i tvrditi da su vas kritizirali bez ikakve osnove.

18) Možete li mi navesti primjer kada ste napravili ozbiljan propust u poslu i kako ste ga riješili?

Poslodavac vas ovim pitanjem ne želi diskvalificirati već vidjeti kako se snalazite u teškim situacijama i kako rješavate probleme. Zapamtite, svaki problem je rješiv i odgovarajući na ovo pitanje imate priliku dokazati da je to i vaš moto.

19) Dajte mi primjer nove prakse ili strategije koju ste uveli u poslu?

Možda je vaš prethodnik neke zadatke obavljao drugačije, a vi ste pronašli način kako pojednostaviti proceduru. Ako nemate ništa spektakularno za istaknuti, ne brinite. Čak i sitnica ili jednostavan primjer mogu puno reći o tome koliko ste učinkoviti na radnome mjestu. 

20) Opišite mi situaciju kada ste bili premoreni od posla i kako ste riješili taj problem.

Poslodavci vole marljive zaposlenike, ali jednako tako ne žele zaposlenika koji će patiti od 'sindroma izgaranja' i završiti na bolovanju. Svaki primjer koji pokazuje da iskreno komunicirate s nadređenima je dobar jer pokazuje da ste svjesni vlastitih granica. Pogotovo ako ste poduzeli sve potrebne mjere da posao bude obavljen na vrijeme i da poštujete postavljene rokove.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.