Share
Tweet
Share
Send to friend

Čeka vas razgovor za posao u prodaji? Proučite ova pitanja!

Mislite da ste zvijezda prodaje? Dokažite to i odgovorima na ovih nekoliko pitanja koja bi vas mogla dočekati na razgovoru za posao.

Čeka vas razgovor za posao u prodaji? Proučite ova pitanja!

Mislite da ste zvijezda prodaje? Dokažite to i odgovorima na ovih nekoliko pitanja koja bi vas mogla dočekati na razgovoru za posao.

Mark Philips, direktor kompanije koja se bavi zapošljavanjem i provođenjem intervjua za prodajno osoblje, podijelio je pitanje koje inače postavlja kandidatima.

„Nalazite se u zadnjoj, vrlo osjetljivoj fazi pregovora, te ste pozvani na posljednji sastanak. Kada stignete na dogovoreno mjesto, jedino slobodno parkirno mjesto je ono namijenjeno za invalide. Parkirate tamo ili kasnite na sastanak?“

Philips navodi kako je jednom na razgovoru imao kandidata koji je zbog ženine multiple skleroze, na automobilu imao oznaku invaliditeta no odgovorio je da ne bi stao na tako označeno mjesto, nego bi radije zakasnio na sastanak. Dodao je da ne bi na taj način žrtvovao svoju ljudskost i tako prezentirao kompaniju.

No, kandidat je okrenuo pitanje i pitao ispitivača: 'Jeste li ikada zaposlili kandidata koji je rekao da bi zauzeo to mjesto? Ukoliko jeste, molim vas da me izbrišete iz evidencije, jer kako ja predstavljam vas kao kompaniju vi isto tako predstavljate mene. Želim raditi s ljudima koji dijele iste etičke principe kao i ja.'

U nastavku pročitajte i ostala pitanja i odgovore koji bi vas mogli dočekati na razgovoru za posao u prodaji:

Mrzite li gubiti? Ili volite pobjeđivati?

Phillips kaže da organizacijama koje se oslanjaju na veliki prodajni volumen, bolje odgovaraju osobe koje 'vole pobjeđivati', dok osobe koje 'mrze gubiti' bolje odgovaraju za strateške dogovore koji zahtijevaju velika ulaganja u prodajne procese.

Koja je vaša prodajna strategija?

'Zamislite da počinjete ovaj ponedjeljak. Mi vam definiramo idealnog kupca, ciljano tržište i damo vam znanje o procesu koje vam je potrebno te mobitel i laptop. Ukoliko vam ne damo nijednu instrukciju, što biste točno učinili da dođete do potencijalnih klijenata, dogovorite sastanke ili čak ostvarite prodaju u prvom tjednu? Ili prvom mjesecu ili tromjesečju?

Za poslove u prodaji ovo pitanje je često, naročito za prodajne predstavnike koji trebaju imati viziju u glavi i svoju ideju dolaženja do potencijalnih klijenata.  

Kako izgleda vaš prodajni proces?

'Uspjeli ste dogovoriti sastanak s važnom osobom iz druge tvrtke za sklapanje posla.  Opišite svoj prodajni proces od početka do kraja.

Mnogi se kandidati koji žele raditi u prodaji, naročito prodajni predstavnici, hvale s izvrsnim prezentacijskim vještinama, no tako se ne zaključuju poslovi. Vašeg budućeg poslodavca zanima kakvi ste u uspostavljanju dobrih odnosa s klijentima, kakva pitanja postavljate i kako uspijevate potaknuti drugu stranu da zaključi posao s vama. Pristup je bitan.

Na koji način učite iz neuspjeha?

Jedno od čestih pitanja koje se pojavljuje je: 'Ispričajte nam nešto o pregovoru koji ste izgubili i što ste naučili iz tog iskustva.'

Ispitivači vole postavljati izazovna pitanja kojima se kandidate izvlači iz njihove 'zone ugode'. Pitanje nije nimalo jednostavno jer se kandidati moraju posjetiti svojih neuspjeha iz prošlosti i zaista pričati o njima.

Kroz iskreni odgovor pokazujete da ste samo čovjek koji se ne boji neuspjeha i koji zna naučiti iz njih. Tako poslodavac može računati da nećete istu grešku ponoviti dva puta, ali vidi da ste snalažljivi i samostalni.

Budući da je rad u prodaji idealan za početak karijere, sada kada ste usvojili sve tajne razgovora za posao, proučite ponudu oglasa iz navedene kategorije, a prodajne vještine i nova znanja usvojite kroz dodatnu edukaciju

Izvor: Monster 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.