Share
Tweet
Share
Send to friend

5 pitanja koja nikako ne smijete pitati na razgovoru za posao

Postavljanjem ovih pitanja možete si ugroziti šanse za zaposlenjem.

5 pitanja koja nikako ne smijete pitati na razgovoru za posao

Uspješno ste odgovorili na sva pitanja postavljena na razgovoru za posao i čini vam se da imate šanse? Odlično, samopouzdanje je dobra stvar. No, imajte na umu da time procjena ne prestaje već su na redu vaša pitanja kojima pokazujete interes za rad na toj poziciji.

Postavite pametna pitanja, npr. poput ovih, a pitanja u nastavku slobodno izostavite:

Koja je plaća za ovu poziciju?

Na prvom, inicijalnom razgovoru za posao, nije mjesto za pitanje 'kolika je plaća', isto tako ni za broj slobodnih dana i druge beneficije. Tako ostavljate dojam da je to jedino što vam je važno. Razgovor o plaći ostavite za buduće razgovore, ili za trenutak kada ispitivač započne tu temu i postavi takvo pitanje.

Za pitanje 'Koju plaću očekujete' pripremite se putem besplatnog servisa MojaPlaća.hr.

I, kada počinjem?

Na inicijalnom razgovoru, kada je s vama u konkurenciji još nekoliko kandidata, nije mjesto za nametanje, odnosno agresivan pristup. Ako vas baš zanima početak rada, pitajte kada se isti očekuje, je li on vezan za neki projekt. Ponekad je dobivanje posla povezano s kemijom koja se dogodi između kandidata i ispitivača, stoga nemojte brzati sa zaključcima.

Izbjegavajte i ova slična pitanja:

  • 'Kako biste me usporedili s drugim kandidatima?'
  • 'Hoćemo li se povezati putem Facebooka?'
  • 'Kakve beneficije nudi vaša kompanija u odnosu na konkurenciju?'
  • 'Hoću li imati svoj ured?'
  • 'Koliko brzo mogu očekivati napredovanje?' 

Čime se točno ova kompanija bavi?

Velika greška na razgovoru za posao je ako nimalo niste upoznati s aktivnostima tvrtke, koja područja pokriva te u okviru koje industrije posluje. Nikako ne postavljajte pitanja na koja ste si sami mogli odgovoriti ako ste pogledali web stranicu tvrtke ili pratili njihove aktivnosti na društvenim mrežama.

Pitanje možete postaviti na drugačiji način, pa tako možete zatražiti malo više detalja o projektu na kojem rade, a ako se otvori prilika, reći i neke svoje ideje.

Hoće li biti testiranja na drogu?

Vrlo jednostavno. Postavljanjem ovog pitanja izgleda kao da nešto skrivate. Ne pitati. Nikada.

Mogu li jedan dan u tjednu raditi od kuće?

Ovakvu vrstu pitanja ipak ostavite za kasnije faze razgovora. Nikako nije vrijeme da pokažete da biste jedan dan u tjednu odradili u pidžami. Pričekajte povratnu informaciju poslodavca i ukoliko su zaista zainteresirani za vas, popričajte o odgovornostima koje posao nosi. Također, tada ste u poziciji argumentirati razloge zbog kojih biste voljeli raditi od kuće. Ako je takva kultura tvrtke, to će vam poslodavac ponuditi sam od sebe.

Izvor: Monster 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.