Share
Tweet
Share
Send to friend

Top 10 karijera s najviše psihopata

Jeste li na popisu?

Top 10 karijera s najviše psihopata

Što vam prvo pada na pamet kada netko spomene psihopate? Klinička dijagnoza kaže da je to osoba koja pokazuje plitke emocije i nedostatak empatije.

Prema istraživanjima, ovo je popis zanimanja iza kojih se krije najviše psihopata. Upozoren, spašen!

1) Izvršni direktor

Većina izvršnih direktora sigurno su divni ljudi, ali istraživanja nažalost potvrđuju da je njih 4% moguće okarakterizirati kao psihopate. Možda ne zvuči kao značajan postotak, dok ne saznate da je to četiri puta više nego u općoj populaciji.

2) Odvjetnik

U Americi postoji cijeli niz šala samo na račun bezosjećajnih odvjetnika, a sada i istraživanja potvrđuju da se među njima kriju mnogi pojedinci koji imaju karakteristike psihopata, kao što su laganje, varanje i opsjednutost profitom.

3) Mediji (Radio/TV)

Ima smisla, zar ne? Očito, nije svatko u medijskoj industriji psihopat, ali kada pomislite na nekoliko najizraženijih osobina istaknutih pojedinaca, visoko treće mjesto ima smisla.

4) Prodavač

Imati psihopata u svom radnom timu nije loše, kaže dr. John Clarke: "Velika je vjerojatnost da će psihopat biti dobar prodavač, ako je inteligentan koliko i slatkorječiv te površan. Zapravo, istraživanje provedeno 2001. pokazalo je da su izrazito dobri prodavači i veliki narcisi (egocentrici), sociopati te imaju najvišu razinu kognitivne empatije."

Problem je samo njihova egocentričnost i veća je šansa da će iskorištavati sustav u kojem rade.

5) Kirurg

Ovo je pomalo iznenađujuće. Liječnici i medicinske sestre nalaze se na popisu zanimanja s najmanje psihopata, ali s kirurzima je priča potpunu drugačija! Kirurzi su nerijetko kruti, nasilni i prilično egocentrični.

Neki istraživači smatraju da ove osobine datiraju još iz vremena kada su se operacije izvodile bez anestezije. Samo rijetki pojedinci bili su u stanju smireno obavljati svoj posao izloženi bolnim kricima pacijenata tijekom operacije.

6) Novinar

Jeff Cash, freelance pisac, jednom je napisao da je 'tračak psihopatije preduvjet za javnu svrhu novinarstva."

Psihopatija se vrlo lako može ušuljati u svijet novinarstva, čemu može svjedočiti bilo koji izvjestitelj koji je ušao u konfliktnu situaciju s nekim djelatnikom odnosa s javnošću (a to su uglavnom svi). Gledati svakodnevno svoje ime u dnevnim novinama dovoljno je da se i najskromnije stvorenje pretvori u 'fontanu narcizma'. Ako mislite da je to loše, zamislite tek koliko su kritični slučajevi pojedinaca koji se svakodnevnoj pojavljuju na nacionalnoj televiziji."

7) Policajac

Uznemirujuće, ljudi koji su zaduženi za održavanje mira vjerojatno su i oni koji ga narušavaju. Prema američkim podacima, žene koje trpe obiteljsko nasilje u 40% slučajeva su supruge policajaca. Također, u obiteljima policajaca rizik od obiteljskog nasilja je dva do četiri puta veći nego kod opće populacije.

8) Svećenik

Ovo je zanimljivo. Svećenstvo bi trebalo promicati vrijednosti koje svijet čine boljim mjestom, međutim niz (seksualnih) skandala i zlostavljanja pokazuje da psihopatija ovdje igra veliku ulogu. Najprije u činjenici da se takve stvari događaju, a zatim u pokušaju njihova zataškavanja. 

Svećenički poziv možda privlači psihopate jer pod krinkom tog zvanja lakše pristupaju svojim žrtvama.

9) Glavni kuhari

Slavni Gordon Ramsay jednom je prilikom izjavio da su 'glavni kuhari luđaci, sitne osjetljive duše opsjednute same sobom i apsolutni psihopati. Svi do jednog'. Kada to izjavi chef koji nema 'dlake na jeziku' i nije poznat po pretjeranoj suosjećajnosti, morate se zabrinuti. Poznati američki chef Anthony Bourdain dao je još bolji opis kad je izjavio da je ovaj posao 'pokušaj održavanja perfekcionizma prilikom rada sa s**onjama.'

"Neki glavni kuhari posuđuju novac i čine sve što mogu, ubijaju se od posla, to je karijera u kojoj radite 100 sati tjedno pa i više. Tada napokon otvorite restoran i u roku osam minuta od otvaranja, neki s**onja objavi online status 'najgori obrok ikad'. Tada vam postaje jasno zašto kuhari polude i čine sve što mogu kako bi poboljšali stvari." 

10) Državni službenik

Ovo svakako nije isključena mogućnost, iako je na prvi pogled neobična. Moć koju državi službenik ima nerijetko privlači i psihopate.

Iznenađuju li vas ovi rezultati?

Izvor: higherperspective.com

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.