Share
Tweet
Share
Send to friend

Šveđani sve više uvode radno vrijeme od šest sati, plaća ostaje ista

Osim povećanja produktivnosti radnika ova praksa donosi i povećanje profita.

Šveđani sve više uvode radno vrijeme od šest sati, plaća ostaje ista

U staračkom domu u Švedskoj odlučili su napraviti eksperiment s radnim vremenom svojeg medicinskog osoblje, kako bi vidjeli hoće li posao zbog toga trpjeti ili će njihova kvaliteta rada i učinkovitost porasti. Umjesto osam rade šest sati, a to je unijelo radikalne promjene u njihovim životima. Na kraće radno vrijeme prebacili su ih u veljači, a plaća im je ostala ista.

"Prije sam cijelo vrijeme bila iscrpljena, došla bi kući i legla na kauč. Ali, sad imam puno više energije za rad i za obiteljski život", ispričala je Lise-Lotte Pettersson (41), jedna od 82 medicinske sestre u Svartedalen staračkom domu u u Göteborgu, piše The Guardian.

Ovo je nadahnulo i druge poslodavce u Švedskoj. Odjel ortopedske kirurgije Sveučilišne bolnice u Göteborgu smanjio je radno vrijeme na šest sati svojem osoblju. Isto su napravili i na dva odjela jedne bolnice na sjeveru zemlje.

Ideju prihvatili i privatnici 

Trend nije ograničen samo na javni sektor, već su i privatni poduzetnici postali svjesni da kraće radno vrijeme povećava produktivnost radnika. 

U Toyotinom servisnom centru u Göteborgu radno vrijeme su skratili na šest sati prije čak 13 godina, plaća je ostala ista, i nikad nisu požalili zbog te odluke. Prije su, kažu, klijenti bili nezadovoljni jer su radnici radili pod stresom i često su griješili. Za njih radi 36 mehaničara, a profit im je zbog promjene radnog vremena zaposlenika porastao za čak 25 posto.

Izvor: 24sata.hr 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.