Share
Tweet
Share
Send to friend

Je li bolje reći istinu ili 'ono što žele čuti'?

Nije lako biti iskren na razgovoru za posao, a pritom diplomatski prešutjeti neke stvari.

Je li bolje reći istinu ili 'ono što žele čuti'?

Najveću paniku na razgovoru za posao izazivaju teška pitanja na koja se nije moguće pripremiti, nezgodan ispitivač i nenamjerno kašnjenje.

Ipak, postoji još jedan bitan faktor stresa: kada znate koji bi bio vaš iskreni odgovor, ali znate da to nije ono što bi poslodavac želio čuti.

Primjerice, poslodavac vas može pitati kako vam se sviđa ideja da svi zaposlenici sjede u istom radnom prostoru, a vi ćete, u skladu s time da je 'timski rad' danas visoko na cijeni, reći da obožavate raditi u takvim uvjetima, iako je prava istina da se najbolje osjećate kada vas nitko ne ometa.

Gdje povući crtu?

Mashable donosi smjernice koje će vam pomoći da lakše definirate kada je sasvim dobro biti iskren, a kada malo diplomacije nije na odmet:

Imajte na umu da zapravo i ne znate što ispitivač želi čuti

Nerijetko smo i u privatnom životu skloni tome da pretpostavljamo što drugi ljudi misle. Međutim, ako je zaista tako, onda vam ni odgovor na pitanje 'Koja je vaša najveća slabost?' ne bi trebalo predstavljati problem, a svi znamo da jedan poslodavac može smatrati vrlinom upravo ono što je za drugog poslodavca mana.

Da, poslodavac kod kandidata traži određene vještine i osobine, ali vi zapravo ne znate kako izgleda taj njegov 'popis želja', stoga ćete manje pogriješiti ako jednostavno budete iskreni.

Ukoliko je moguće, preformulirajte

Ponekad nije bitno što govorite već način na koji ste to rekli.

Primjerice, odgovarate li na pitanje kako se nosite sa stresom, a prava je istina da vas takve situacije dovode do suza i ludila, možete reći da vas takve situacije uznemiravaju, ali i što konkretno činite kako biste svoju reakciju smirili ili iskoristili (npr. kada ste nervozni primite se posla i uspijete obaviti više stvari u kraćem vremenu).

Postavljajte više pitanja

Kada pretpostavljate da točno znate što ispitivač želi čuti zapravo usvajate 'crno-bijelo' pogled na situaciju, što nije dobro. Ukoliko vam poslodavac postavi pitanje za koje niste točno sigurni 'kuda cilja', postavite i vi njemu pitanje da utvrdite činjenice.

Vratimo se na primjer s početka teksta: poslodavac vas pita što mislite o ideji da su svi zaposlenici u istom radnom prostoru. Pod pretpostavkom da vam ponekad treba samoća u obavljanju posla možete reći poslodavcu da nemate problema dijeliti prostor s kolegama, ali da vrlo bitne i osjetljive zadatke volite obaviti u samoći. Zatim možete pitati poslodavca kakvi su uredi u njegovoj tvrtki, postoji li mogućnost da zaposlenici dio posla obavljaju u mirnijim radnim uvjetima i sl.

Na ovaj način zapravo ste bili potpuno iskreni, ali ste također pokazali da vam je stalo do toga da možete kvalitetno obavljati posao (kojem poslodavcu se to ne bi svidjelo?).  

Na što nikako ne biste trebali pristati

Iako vam je bitno pronaći posao, na neke uvjete ipak ne biste smjeli pristati. To su oni za koje pouzdano znate da bi se mogli negativno odraziti na vaše fizičko ili psihičko zdravlje, pogoršati neke postojeće zdravstvene simptome ili drastično narušiti kvalitetu vašeg života u bilo kojem smislu.

Koliko god vam je stalo do toga da ostavite dobar dojam na razgovoru za posao, vodite računa o tome da je bolje dobiti posao koji ćete voljeti nego onaj koji će vam već nakon mjesec dana ići na živce ili koji ćete zamrziti. 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.