Share
Tweet
Share
Send to friend

Učlanjivanje u udruge unutar tvrtke

Moguće je biti član udruge i biti zaposlen u trgovačkom društvu, a članstvo se naplaćuje ovisno o statutu i pravilima udruge.

Učlanjivanje u udruge unutar tvrtke

Pitanje; 

Radim u jednoj tvrtki unutar koje se  navodno osniva udruga, u koju me protiv moje volje moj neposredni rukovodioc stavio kao jednog od članova te udruge. Rečeno mi je da moram svaki mjesec plaćati na račun udruge 100 kn. Ljude koje su imenovali kao blagajnika i predsjednika udruge nisu zaposleni u tvrtki. Molim Vas da mi odgovorite na sljedeća pitanja: 

1) Jesam li u sukobu interesa? Kako mogu raditi u tvrtki i biti član udruge? Ukoliko dođe do problema, pred zakonom ću odgovarati pravno i materijalno.

2) Može li me netko protivno mojoj volji učlaniti u udrugu?

3) Mora li se članstvo naplaćivati 100 kn mjesečno? Postoje li kakvi pravni mehanizmi ili kontrola kamo taj novac uopće uplaćujemo, budući da sam upoznata s primjerima u kojima predsjednici udruga novac koriste u privatne svrhe?

Odgovor;

Sukladno Zakonu o udrugama, udrugu mogu osnovati najmanje tri osnivača fizičke poslovno sposobne osobe. Udruga je svaki oblik slobodnog i dobrovoljnog udruživanja više fizičkih, odnosno pravnih osoba radi zaštite njihovih probitaka ili zauzimanja za zaštitu ljudskih prava i sloboda, zaštitu okoliša i prirode i održivi razvoj, te za humanitarna, socijalna, kulturna, odgojno-obrazovna, znanstvena, sportska, zdravstvena, tehnička, informacijska, strukovna ili druga uvjerenja i ciljeve koji nisu u suprotnosti s Ustavom i zakonom, a bez namjere stjecanja dobiti ili drugih gospodarski procjenjivih koristi. Također, svaki član udruge bi morao slobodno istupiti iz članstva udruge bez posljedica. 
Udruga je neprofitna organizacija te stoga ne postoji nikakav sukob interesa biti član udruge i biti zaposlen u trgovačkom društvu. Članstvo u udruzi se naplaćuje zavisno od statuta i pravila udruge. U slučaju da sumnjate u nenamjenska trošenja sredstava udruge, tada bi o tome trebali obavijestiti nadležnu poreznu upravu.

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.