Share
Tweet
Share
Send to friend

Koliko su (stvarno) angažirani vaši zaposlenici?

Angažiranost zaposlenika popularna je tema iz područja ljudskih potencijala jer postoji jasna povezanost razine angažiranosti zaposlenika s uspjehom kompanije.

Koliko su (stvarno) angažirani vaši zaposlenici?

Gallup istraživanje, kao i mnoga druga, pokazuje da organizacije s visoko angažiranim zaposlenicima imaju bolje rezultate na ključnim indikatorima performansi kao što su profitabilnost, produktivnost, zadovoljstvo zaposlenika te stopa zadržavanja radnika. Najnoviji podaci Gallupovog istraživanja među zaposlenicima u Americi pokazuju da je njih oko 30% angažiranih, a u Njemačkoj samo 15%.

Što je onda ta angažiranost? Iako je mnogi različito definiraju, i praktičari i akademici se slažu da je angažiranost zaposlenika refleksija dizajniranja radnog mjesta. Uspješnim dizajniranjem okruženja i kulture osigurava se da su zaposlenici predani organizaciji, organizacijskim ciljevima, vrijednostima, a da istodobno uspijevaju poboljšati vlastiti osjećaj zadovoljstva. Angažirani zaposlenici razmišljaju, ali i osjećaju te djeluju u skladu s ciljevima kompanije.

Pa iako je ovaj pojam noviji u povijesti od pojma motivacije, a podrazumijeva da su zaposlenici motivirani, predani, proaktivni te ustrajni u obavljanju svog posla, veće kompanije muku muče s mjerenjem i podizanjem stupnja angažiranosti zaposlenika. 

Kako istražiti anagažiranost zaposlenika?  

Istraživanje zadovoljstva zaposlenika daje brojčane pokazatelje zadovoljstva kroz 9 kategorija te angažiranosti zaposlenika. Istraživanjem se osim uvida u stanje tvrtke, dobiva i usporedba ocjena kategorija zadovoljstva zaposlenika u odnosu na najbolje tvrtke u kategoriji, sve tvrtke koje sudjeluju u istraživanju i u odnosu na tvrtke iste djelatnosti. 

Istraživanje zadovoljstva zaposlenika provodi se tijekom cijele godine, a upitnikom se istražuju sljedeći elementi zadovoljstva zaposlenika:

1) Izazovnost radnih zadataka
2) Lojalnost zaposlenika
3) Organizacija rada
4) Radni uvjeti
5) Osobni rast i razvoj
6) Uključenost u donošenje odluka
7) Posvećenost poslu
8) Međuljudski odnosi
9) Komunikacija u tvrtki

Rezultati ostvareni unutar četiri kategorije (osobni rast i razvoj, uključenost u donošenje odluka, međuljudski odnosi te komunikacija u tvrtki) dodatno se analiziraju i vrednuju u okviru zasebne cjeline 'angažiranost zaposlenika'.

Detaljnije informacije o provođenju istraživanja možete pronaći na stranici projekta.

Izvor: Profitiraj.hr 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.