Share
Tweet
Share
Send to friend

Šefa nikad nema! Što sad?

Mnogi se žale na šefove koji vole imati kontrolu nad svim detaljima, ali jednako je izazovno raditi i za šefa kojeg nikad nema kad ga trebate.

Šefa nikad nema! Što sad?

Jeste li se ikada našli u situaciji da morate reći: "Uredu, provjerit ću sa svojim nadređenim možemo li to odobriti", ali nadređenog nikad nema, ne znate gdje je, kada će i hoće li uopće doći, smijete li ga nazvati ili je na važnom sastanku, poslovnom putu, u inozemstvu...

Očito, prepušteni ste sami sebi. U osnovi to ne bi bilo toliko loše da ne postoje stvari koje jednostavno ne možete odraditi sami, bilo da za to nemate ovlasti, punomoć ili su naprosto u pitanju poslovi koje samo šef može odobriti.

Zaposlenici u takvim situacijama nisu sigurni trebaju li preuzeti odgovornost ili je pametnije ne činiti ništa. Ako ignorirate hitan upit ili zadatak, može nastati velika šteta, ali ukoliko se samostalno primite posla može nastati i potpuni fijasko!

Što učiniti?

1) Jasno definirajte svoje ciljeve

Komunikacija je ovdje jako bitna. 

Postoje šefovi koji nisu na raspolaganju jer imaju povjerenja u vas te očekuju da preuzimate odgovornost za određene poslove. Iz tog razloga bitno je znati što šef zapravo očekuje od vas.

Prvom mogućom prilikom popričajte sa šefom o poslovima koji nisu u opisu vašeg radnog mjesta, ali ih možete obavljati ukoliko za to imate njegovo odobrenje.

Pobrojite mu nekoliko konkretnih ili hipotetskih situacija kako biste jasno definirali do koje mjere sežu vaše ovlasti. Možda te poslove nećete odraditi na isti način kako bi to učinio vaš šef, ali bitno je da imate odobrenje izvršiti zadatak na svoj način.  

2) Pripremite i provjerite sve prije realizacije

Ako vam šef dodijeli vrlo općenit zadatak, npr. „Organiziraj poslovni božićni ručak“, to može biti odlično jer imate punu slobodu. Istovremeno, to je frustrirajuće, posebno ako nakon poslovnog ručka šef 'primijeti' da je sve bilo 'ok, ali prostorija bila previše mračna'.

Rješenje?

Smislite plan. Pripremite sve za što vam je šef dao povjerenje, ali prije konačnog potpisivanja ugovora ili suradnje dogovorite sa šefom sastanak u kojem ćete mu prezentirati dogovorenu ponudu.

Na taj način štedite njegovo vrijeme (ne mora odobravati svaku stavku pojedinačno), a dajete mu i mogućnost da unese korekcije potrebne za zaključenje dogovora (to znači da mu ne morate ponovo predstavljati ponudu već jednostavno unijeti ispravke i zaključiti posao).

3) Objasnite svoje razloge

Ima šefova koji ne vole da ih se uključuje u sve radne zadatke, ali baš iz tog razloga puno im toga nije logično ili po volji u vašem konačnom planu ili nacrtu ugovora. To zna biti frustrirajuće, posebno ako naslućujete da sada cijeli zadatak morate raditi ispočetka ("Zašto mi to jednostavno nije mogao odmah reći?").

U tom trenutku dobro je zadržati hladnu glavu i jasno argumentirati svaku stavku na koju ste se odlučili. Bitno je da šef shvati kako ste se prilikom razrade plana vodili njegovim konačnim ciljem (broj uzvanika; broj isporučenih proizvoda; cijena usluge…). Zauzmite se za posao koji ste odradili – takav stav može biti ključan da šef prihvati ponudu.

Alternativna metoda je da prilikom obavljanja zadatka razradite dvije ili tri opcije te ponudite šefu izbor. To traži malo više vremena i rada, ali barem smanjuje mogućnost dodatnih pitanja s njegove strane ili pak potpuno uklanja 'opasnost' da mu vaš izbor neće biti jasan.

4) Bilo kakva povratna informacija bolja je od nikakve

Možda će šef uvažiti vaše argumente, a možda će, unatoč svemu, ostati odlučan u svom stavu. Ako je ovo posljednje slučaj, imajte na umu da je on s razlogom nadređeni. Ako vam primjerice kaže da već godinama surađuje s nekim partnerom i da je u pitanju 'zahtjevna' osoba kojoj sigurno neće odgovarati koncept koji ste vi zamislili, uvažite tu informaciju i prilagodite se okolnostima.

Imajte na umu sljedeće: Kad god vaš šef izdvoji vrijeme za davanje povratne informacije (makar i '5 do 12'), vaše negodovanje može ga samo obeshrabriti da vam ubuduće izlazi u susret, a tek onda ćete stvarno biti prepušteni sami sebi i njegovim kritikama.

Umjesto toga, duboko udahnite i uvažite argumente, ali zato prvom sljedećom prilikom zatražite konkretnije upute i informacije.

Šef kojeg 'nikad' nema – najbolje radno iskustvo!

Koliko god vam se čini da je frustrirajuće raditi sa šefom kojeg stalno morate 'vući za rukav', upravo je ovo profil šefova uz koje možete najviše naučiti.

Šef koji nije uvijek na raspolaganju 'tjera' vas da preuzimate odgovornost, ali i da uspješno rješavate zadatke koji vam na početku djeluju kao nemoguća misija. Ova postignuća vrijedne su stavke u životopisu i vaše poslovne vještine 'bruse' do savršenstva.

Nakon takvog radnog iskustva teško da će vam bilo koji zadatak u budućnosti predstavljati problem. 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.