Share
Tweet
Share
Send to friend

Znamo da dobro radimo, ali to priznanje važno je komunicirati interno

Raiffeisenbank Austria dobitnik je Certifikata Poslodavac Partner.

Znamo da dobro radimo, ali to priznanje važno je komunicirati interno

Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) osnovana je u Hrvatskoj 1994. godine i jedina je banka na hrvatskom tržištu koja je rasla organski, bez akvizicija.  U vrijeme osnivanja bio je to hrabar iskorak RZB-a (Raiffeisen Zentralbank Österreich) te još jedan korak u stvaranju snažne međunarodne financijske grupe.

Danas Raiffeisen grupa pruža široki asortiman financijskih usluga. Poslovna mreža Banke trenutno se sastoji od 70 poslovnica diljem Hrvatske, u 36 gradova. U Raiffeisen grupi danas je zaposleno 2333 zaposlenika, od čega 2091 u Banci.

Banka prati najviše standarde poslovanja, u skladu s korporativnom kulturom RZB Grupe. Posebno se to odnosi na njegovanje visoke razine kvalitete odnosa s klijentima. Dodatno priznanje ovom trudu, ali i internom povećanju angažiranosti zaposlenika dolazi i u obliku Certifikat Poslodavac Partner priznanja koji je RBA uručila tvrtka Selectio. Više o značenju priznanja i razvoju kvalitetnih međuljudskih odnosa rekla nam je Irena Bašić Štefanić, direktorica Upravljanja ljudskim potencijalima RBA

Ponuda kandidata na hrvatskom tržištu rada je velika međutim, je li vam teško pronaći kvalitetne kandidate?

RBA nikada nije imala problema s privlačenjem novih zaposlenika. U godinama najvećega širenja poslovne mreže i najvećega zapošljavanja, na svaki od natječaja javljalo se po tisuću i više kandidata.

Jedan od razloga je sigurno i činjenica da smo uvijek privlačili u timove mlade ljude, na početku karijere ili bez radnog iskustva – davali smo im šansu, intenzivno ulagali u njihov profesionalni i osobni razvoj. Zato danas gotovo da nema rukovoditelja u banci koji nije izrastao s nama od početka. To je neprekidna kvaliteta našeg odabira kandidata i naši zaposlenici to jako dobro prepoznaju i cijene.

Zapošljavamo uglavnom ekonomiste, srednje stručne spreme i visokokvalificirane, i zbog toga je velik broj diplomiranih ekonomista na tržištu za nas prednost. Kvantiteta naravno ne jamči i kvalitetu, ali svakako osigurava veći izbor. No, uz ekonomiste, važno je istaknuti da s razvojem financijskoga tržišta, s razvojem proizvoda, sa sve većom važnosti kvalitetnog upravljanja ukupnim poslovanjem, rizicima, portfeljima i slično i druge struke postaju sve više zastupljene u bankarstvu. Posebno bih istaknula matematičare, aktuare, pravnike te stručnjake iz informacijskih tehnologija.

Neprekidno zapošljavamo, nastojimo uvijek osigurati veći broj kandidata u postupku selekcije jer tako dolazimo do najboljih zaposlenika te vjerujem da smo u tome uspješni.

Koje biste inovativne metode rada istaknuli kao ključnu prednost svog HR odjela u odnosu na institucije u istom sektoru?

Ne znam koliko je to više danas inovativno, ali za nas je neupitno – mi se u HR-u jako trudimo naučiti barem osnove bankarske struke u užem smislu. Za nas koji smo mahom drugih struka (psiholozi, pravnici, matematičari) to nije uvijek prirodno ni lako.

Nastojimo razumijeti kako funkcionira naš proizvod, kako ostvarujemo rezultate, što je važno našim klijentima, što znači mnoštvo onih raznih pokazatelja koje kolege ekonomisti s lakoćom koriste i nekad „pričaju u šiframa“.

Primjenjujemo model HR business partnera i iskreno vjerujemo da samo tako možemo biti kvalitetna podrška našim zaposlenicima i cijeloj organizaciji. Naravno, nastojimo educirati i druge kolege u banci, osobito management, u puno stvari koji se obično pripisuju vještinama i zadacima HR-a. Vjerujemo da najbolji HR Manager treba biti svaki kvalitetan rukovoditelj i ne bojimo se dio naših znanja prenijeti drugima.

Smatram da uzajamnim učenjem i podrškom postižemo odlične rezultate.

Ulažemo neprekidno u svoja znanja i kompetencije te u razvoj tehnološke podrške HR procesima. Imamo odlično integrativno HR IT rješenje koje nam omogućava brzo i lako upravljanje te administriranje podatka o zaposlenicima, što je danas izrazito važno. Koristimo napredne tehnologije učenja (npr. on line, eLearning), trudimo se smanjiti količinu administrativnoga posla, kojeg u HR-u uvijek ima puno, kako bismo više resursa (i fizičkih i intelektualnih) ulagali u razvoj vještina, znanja i odnosa. Uključujemo se i u projekte koji „prelaze granice“ HR-a i time osiguravamo da se „ljudski“ aspekt uvijek uzme u obzir.

Našim zaposlenicima osiguravamo brzi servis, povjerljivost, sigurnost, otvorene odnose, tu smo kad „zaškripi“, nekad samo kao dobar slušatelj, a često i facilitator u dolasku do rješenja. Uglavnom, trudimo se biti dobar partner svojem businessu i ljudima.

Što za vas predstavlja stjecanje Certifikata poslodavaca partner - kako ga planirate iskoristiti u svom poslovanju/radu s ljudima?

Neki su me kolege pitali zašto nam je ovaj certifikat potreban. Upravo zato me iznimno raduje činjenica da smo se, da tako kažem, upustili u proces certifikacije. Bez obzira na znanje i iskustvo koje imamo te na vrednovanje koje postoji unutar organizacije, a odnosi se na upravljanje ljudskim potencijalima, važno nam je što sada imamo vrednovanje koje su odradili neovisni stručnjaci. Osim te činjenice, važno nam je što smo se uspoređivali s poduzećima koja su već certificirani Poslodavci partneri te koji su dokazano dobri u tome što rade.

Obzirom na puno HR procesa koji su predmet certifikacije, mogu sa zadovoljstvom ustanoviti da smo dobili cjeloviti uvid u kvalitetu naših aktivnosti. Istaknula bih i činjenicu da snaga certificiranja leži u transparentnoj metodologiji te identifikaciji naših snaga, ali i prostora za unaprjeđenje. Značajan dio onoga što i kako radimo, i mogu reći što znamo da dobro radimo, ugrađeno je u uspjeh Raiffeisen banke.

Toga su naši zaposlenici svjesni, ali dobro je uvijek podsjećati na važne stvari te je zato važno komunicirati ovo priznanje interno. Naravno, vrlo je očito da je stjecanje certifikata pokazatelj i vanjskim javnostima o kvaliteti procesa upravljanja ljudima u RBA i veseli me da i putem toga segmenta možemo doprinijeti pozitivnoj percepciji naše Banke.

Jako smo motivirani nastaviti s izvrsnim praksama, dodatno unaprijediti područja u kojima težimo izvrsnosti pa su rezultati ove certifikacije svakako „vjetar u leđa“. 

Pogledaju li se aktualna politička i ekonomska zbivanja, koja i bankarski sektor stavljaju pod povećalo javnosti, mislite li da to utječe na povećanje stresa zaposlenika u bankarskom sektoru ili interes mladih za rad u tom sektoru?

Sa ili bez povećala javnosti, uvijek smo veliku pažnju posvećivali izgradnji visokih vrijednosnih standarda u međusobnim odnosima kao i u odnosima s našim klijentima. Radi se o vrijednostima integriteta, povjerenja, etičnosti, suradnje i međusobnog uvažavanja.

Iako se o tome malo priča, imamo vrijednosni sustav kojega smo izgradili i kojega njegujemo kao pojedinci, svatko do nas kao zaposlenik RBA i kao timovi te u konačnici kao jedan veliki tim. Znam da upravo zato mnogim našim zaposlenicima nije lako kad čitaju ili slušaju aktualne komentare usmjerene na banke i „bankare“. Velika većina nas vrlo moralno i odgovorno radi svoj posao, posvećena je našim klijentima i naučeni smo da uvijek gledamo i razmišljamo o opcijama unaprjeđenja, poboljšanja i bolje budućnosti. Zato neupitno i aktualna događanja povećavaju razinu stresa kod svih, i nas i naših klijenata. Ipak, mislim da nije pitanje postoji li stres, jer to gotovo da ne možete izbjeći, već je pitanje kako se s njim nosimo.

Mi u HR-u neprekidno nastojimo osnažiti naše zaposlenike, osiguravamo im podršku i prilike za učenje kvalitetnijega suočavanja sa svakodnevnim situacijama te vjerujem da je to najbolje što možemo.

Uz kvalitete naših zaposlenika kao što su predanost, profesionalnost i proaktivnost u poslu, gradimo čvrste međuljudske odnose temeljene na dobroj atmosferi, prihvaćanju i kvalitetama koje proizlaze iz individualnih razlika svakog od nas u odnosu na tim. Znamo kako biti dio dinamične sredine u svakom smislu te riječi. To nam omogućava da se sve brže i kvalitetnije suočavamo s promjenama koje se događaju oko nas.

Naša snaga leži u svakom pojedincu, u kvalitetnom timskom radu te neprekidnoj težnji da budemo jedni drugima motivacija. Ukratko, rekla bih da izazovi s kojima se suočavamo za nas svakako znače i priliku za učenje i razvoj te ako tako gledate, onda trenutna pozicija dobiva sasvim drugačiju kvalitetu.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.