Share
Tweet
Share
Send to friend

Promjena radnog mjesta za vrijeme trajanja porodiljnog dopusta

Ako prekinete korištenje rodiljnog dopusta te se vratite na posao tada sva prava i obveze iz radnog odnosa postaju ponovno aktualna uz neke iznimke.

Promjena radnog mjesta za vrijeme trajanja porodiljnog dopusta

Pitanje; 

Ako prekinem porodiljni zbog prelaska u drugu tvrtku, moram li odraditi otkazni rok u staroj tvrtki gdje sam zaposlena na Ugovor na neodređeno?

Odgovor;

Ako prekinete korištenje rodiljnog dopusta te se vratite na posao tada sva prava i obveze iz radnog odnosa postaju ponovno aktualna, uz neke iznimke (npr. poslodavac Vam ne može otkazati ugovor o radu tijekom razdoblja od 15 dana od povratka s rodiljnog dopusta). U slučaju da nakon povratka s rodiljnog Vi odlučite redovito otkazati ugovor o radu, tada se primjenjuju odredbe članka 122. Zakona o radu koji određuje najkraće trajanje otkaznog roka. Međutim, moguće je ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom odrediti i duže trajanje otkaznog roka, te se tada primjenjuju odredbe ugovora o radu ili kolektivnog ugovora. Također, stavkom 7. istog članka Zakona o radu određeno je da ako radnik otkazuje ugovor o radu, tada otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana, ako radnik za to ima osobito važan razlog. Dakle, u slučaju da redovito otkazujete ugovor o radu, tada morate odraditi otkazni rok. Ako izvanredno otkazujete ugovor o radu, tada otkaznog roka nema. 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.