Share
Tweet
Share
Send to friend

"Nije mi žao" email aplikacija za one koji se pretjerano ispričavaju

Ispričavate se čak i ako ih vas netko gurne u prolazu? Vrijeme je da promijenite pristup.

"Nije mi žao" email aplikacija za one koji se pretjerano ispričavaju

Vrijedi promisliti o tome koliko se puta dnevno i zbog čega ispričavamo drugima.

Isprika je dobra i poželjna kada napravite ozbiljan propust ili nekoga povrijedite međutim, nerijetko isprike koristimo i onda kada su potpuno suvišne.

"Oprosti što smetam..."

"Vjerojatno je glupo pitanje, ali zanima me..."

"Znam da imaš puno posla, ne želim smetati ali..."

Koliko ste puta napisali poruku ili email koji počinje ovako?

Iako na prvi pogled nema ničeg spornog u tome što ste ljubazni mogao bi vas iznenaditi podatak da prekomjernim ispričavanjem ozbiljno potkopavate vlastiti autoritet, a čini se kako žene u tome prednjače. 

Barem tako smatra Tami Reiss, 33-godišnja izvršna direktorica tvrtke Cyrus Innovation, koja je osmislila "Just Not Sorry" aplikaciju namijenjenu ženama. Aplikacija šalje upozorenja svaki put kada u poslovnoj poruci upotrijebite frazu ili izraz poput "ima li to smisla" ili "samo" ili "zapravo", a korisnicima bi trebala pomoći da svoje zahtjeve izlože ljubazno, bez pribjegavanja frazama.

Reiss, naime, smatra kako korištenjem bespotrebnih isprika umanjujete vlastitu vjerodostojnost te kako su upravo žene sklone ovakvom obliku komunikacije kada žele izraziti svoje zahtjeve na radnome mjestu. Pritom nisu svjesne da sebe omalovažavaju, kaže Reiss.

Jesu li žene doista sklone potkopavanju vlastitog autoriteta, čime nesvjesno daju prednost muškim kolegama? 

Iako je ova aplikacija već izazvala podijeljene reakcije, brojna istraživanja potvrđuju da muškarci i žene u poslovnom svijetu nisu ravnopravni.

Već od rane dobi od djevojčica se očekuje da su manje agresivne ili natjecateljski nastrojene te zrelije od svojih vršnjaka, a u poslovnom svijetu te se razlike dodatno produbljuju. Brojna istraživanja već su potvrdila da će tijekom razgovora za posao žene prešutjeti ili umanjiti svoja postignuća, dok će muškarci biti skloni preuveličavanju svojih poslovnih rezultata. Od žena se na radnome mjestu očekuje da su ljubazne i ugodne, dok su poželjne muške osobine odlučnost i sklonost riziku. 

Razlike u visini plaća dodatno potvrđuju tu nejednakost: dokazano je da muškarci čak četiri puta češće iniciraju pregovore o visini plaće dok žene, ako se i odluče na takvu inicijativu, traže 30% manju povišicu od svojih kolega. Razlika u visini plaća između muškaraca i žena prisutna je u većini zemalja, a u Hrvatskoj iznosi 9%

To naravno ne znači da aplikacija "Just Not Sorry" neće biti korisna i muškarcima. Neovisno o spolu, imajte na umu da pretjeranim ispričavanjem ne ispadate ljubazni već umanjujete važnost onoga što imate za reći.    

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.