Share
Tweet
Share
Send to friend

Švedska: Pauza uz kavu, kolač i čavrljanje s kolegama je obavezna

Je li u tome tajna uspjeha ove skandinavske države, pita se BBC.

Švedska: Pauza uz kavu, kolač i čavrljanje s kolegama je obavezna

U mnogim švedskim kompanijama za sve je radnike obavezno da dio radnog vremena malo zastanu s radom i obave popularnu "fiku". Fika slobodnim prijevodom sa švedskog znači pijenje kave, jedenje kolača i čavrljanje. 

"Duboko je ukorijenjena u našoj kulturi", kazao je Matts Johansson, vlasnik lanaca kavana Da Matteo te dodao kako većina Šveđana obavljaju "fiku" nekoliko puta na dan. "Druže se s ljudima, jedu fine domaće kolače i piju sjajnu kavu. To je kao odlazak u pub u drugim zemljama", rekao je Matts Johansson. Mnoge švedske tvrtke imaju određene obavezne odmore za "fiku", a zaposlenici čak dobiju i besplatnu kavu. 

Ne može se točno utvrditi koliko takve pauze utječu na produktivnost radnika, ali prema istraživanju OECD-a o produktivnosti u 38 zemalja Švedska se smjestila na visoko 11. mjesto pa se može zaključiti da ne odmažu previše, prenosi Večernji list. 

U švedskoj tradiciji "fiku" je činilo sedam tradicionalnih kolača, no u današnjem užurbanom svijetu u kojem nema mjesta za previše "plandovanja", njihov se broj smanjio.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.