Share
Tweet
Share
Send to friend

Zapošljavanje osoba s invaliditetom je pametno za posao

Zapošljavanje osoba s invaliditetom je društveno korisno, poslovno poželjno, ali i zakonska obaveza za tvrtke s 20 i više zaposlenika.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom je pametno za posao

Gledamo li statistike o broju nezaposlenih osoba s invaliditetom, u veljači 2016. od 289.429 registriranih nezaposlenih ukupno je registrirano 7.542 nezaposlenih osoba s invaliditetom.

Na prvi pogled brojka izgleda relativno povoljno, uzevši u obzir da je udio osoba s invaliditetom u ukupnom stanovništvu 12%, dakle oko pola milijuna. No, samo oko 17.000 tih osoba je zaposleno, i zajedno s registriranim nezaposlenima od oko 7.000, imamo samo 24.000 radno aktivnih osoba s invaliditetom.

Razlog zašto je ogroman broj osoba s invaliditetom izvan tržišta rada jest upravo iskustvo otežanog zapošljavanja i zbog čega veliki broj osoba, koje su i radno ili djelomično radno sposobne, „biraju“ sigurnost mirovinskog ili sustava socijalne skrbi, umjesto neizvjesnost tržišta rada.

Razlozi za lošu poziciju tih osoba na tržištu rada su mnogobrojni. Od nekonkurentne strukture obrazovanja zbog ograničenosti obrazovnog sustava koji je prilagođen tim osobama, do predrasuda od strane javnosti i poslodavaca mogu li osobe s invaliditetom obavljati razne poslove.

S druge strane praksa u Hrvatskoj i inozemstvu pokazuje kako i poslodavci i osobe s invaliditetom imaju višestruke koristi od zajedničke suradnje.

Kako bi pomogli približiti poslodavcima temu zapošljavanja osoba s invaliditetom (OSI) i potaknuli ih na aktivan pristup u njihovom zapošljavanju pokrenut je projekt ZaposliOsi. Projekt provodi SELECTIO d.o.o. u partnerstvu s Liderom, Hrvatskom gospodarskom komorom, MojPosao.net i Institutom za razvoj tržišta rada, a financira se iz Europskog socijalnog fonda.

Cilj projekta je poslodavcima, kada se susreću s temom zapošljavanja osoba s invaliditetom, olakšati niz pitanja, nedoumica pa čak i strahova koji proizlaze iz nedostatka iskustva ili informacija koje će im jasnije približiti što to zapravo znači za tvrtku.

Okosnica projekta je Internet stranica koja će se izraditi kroz projekt i na kojoj će poslodavci imati cijeli set alata i informacija koji će im dati odgovore na spomenuta te niz drugih pitanja.

Primjerice, kako bi pojedini poslodavci mogli procijeniti svoje trenutno stanje prilagođenosti za zapošljavanje osoba s invaliditetom pomoći će alat, Samoprocjena poslodavaca. Temeljem podataka koji će svaki poslodavac unijeti u upitnik izraditi će se individualno izvješće o statusu pojedinih aspekata prilagođenosti i u koja područja bi se moglo dalje ulagati.

Na raspolaganju je i Kalkulator potpora zapošljavanja osoba s invaliditetom gdje će kroz unos podataka poslodavac dobiti individualni izračun koje poticaje i u kojim iznosima može ostvariti za zapošljavanje osobe s invaliditetom te od strane kojih organizacija može ostvariti financijsku i stručnu potporu.

Potičući različitost u kompanijama razvijamo i jačamo timski duh te doprinosimo kvaliteti društva i življenja u cjelini. Budite dio priče ZaposliOsi!   

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.