Share
Tweet
Share
Send to friend

Govorili su mu da je lud, a on je otvorio tvornicu ribe usred kamenjara

U srcu Dalmatinske zagore, usred kamenjara, na lokaciji koja se formalno naziva 'Radna zona Prisike' - općina Muć - u srijedu ujutro otvorena je tvornica ribe vrijedna 31 milijun kuna koja će u punom kapacitetu uskoro zaposliti 130 radnika. Da bi priča bila neobičnija, vlasnik tvornice mladi je 25-godišnji Sicilijanac Cristian Serio.

Govorili su mu da je lud, a on je otvorio tvornicu ribe usred kamenjara

"Kad su mediji pisali o meni, čuo sam ljude u kafiću kako komentiraju: ili je pobjegao iz Italije, ili je potpuno poludio", rekao je Serio na ceremoniji otvaranja u Muću. U pet godina, koliko boravi u Hrvatskoj, bez ikakvih škola odlično je ovladao jezikom, ali poslovnim običajima baš i ne - pa je njegova investicija time zanimljivija i značajnija, piše tportal.

Iz pogona za preradu ribe njegove tvrtke Canicula već su počeli izlaziti slani inćuni srdele i u roku od godine dana planira se dosegnuti maksimalni kapacitet od čak 50 tona ribe dnevno, a uskoro će se ondje naći i pogon za dimljenje i linija za proizvode od dimljene ribe. U drugoj fazi investicije planira se uložiti dodatnih 27 milijuna kuna u pogon za smrznutu ribu. Osim na tržištu bivše Jugoslavije, proizvodi iz Muća velikim dijelom plasirat će se u izvoz, prije svega u Italiju. 

Mladi Cristian Serio, naime, nije bilo tko: potomak je obitelji koja se već četiri generacije, više od stotinu godina bavi upravo ovim poslom. Obiteljska tvrtka Pesce Azzuro ima nekoliko pogona diljem svijeta, između ostalog u Albaniji i Tunisu, zapošljava preko tisuću radnika i jedan je od dobavljača i partnera velikih talijanskih trgovačkih lanaca. Lider su u segmentu prerade i skladištenja ribljih konzervi, izvoze u cijelu Europu, Izrael, Australiju i Japan.

"Jadransko more idealno je jer se u cijelom svijetu jedino ovdje inćuni mrijeste dva puta godišnje. A i lovostaj koji je uveden ulaskom u Europsku uniju ima dobar učinak", kazao je Serio za tportal uoči svečanog otvorenja njegove tvornice. To je kruna dosadašnje karijere mladog talijanskog poduzetnika: prije nešto više od pet godina otac ga je poslao u Hrvatsku sa zadatkom da razvija biznis, a on se ustrajno probijao kroz birokratske blokade i bezbrojne poslovne nelogičnosti.

Započeo je u neuvjetnim unajmljenim pogonima u Tribunju, odakle se nakon nepunih godinu dana preselio u Milnu na Braču. Ondje je vrlo dobro krenulo, ostvarivao je godišnji promet od 15 do 20 milijuna kuna, no lokacija na otoku ipak je imala svoja ograničenja: ribu je trebalo transportirati u Split, potom trajektom na Brač, a zatim gotove proizvode ponovno slati na kopno. Postojao je i problem radne snage jer jednostavno nije uspio pronaći ljude koji bi radili za tri i pol tisuće kuna mjesečno uz plaćen smještaj.

"Pitali su me zašto baš Muć, a ja sam uvijek odgovarao sa - zašto ne", kaže on.

Proces soljenja i prerade poprilično je zahtjevan jer ulovljena riba treba biti dopremljena u što kraćem roku, dok nakon toga nekoliko mjeseci treba sazrijevati prije pakiranja i slanja na tržište. Lokacija u Zagori zgodna je zbog dobre povezanosti s cijelim Jadranom, a u vrijeme lovostaja razvijen je sustav kojim se riba iz Španjolske doprema u roku od samo 16 sati. S hrvatskim ribarima rado surađuje, a plaća ih i unaprijed, pa je sirovina osigurana uz obostrano zadovoljstvo - a već je kupio i jednu plivaricu vrijednu 200 tisuća kuna kao začetak vlastite flote.

"Lakše je bilo progovoriti hrvatski nego shvatiti poslovno okruženje. Ali svejedno, hvala svima koji su pomagali u ovom projektu. Živim u Splitu, radim ono što volim - pa ko to more platit", duhovito je zaključio Serio.

Link na cijeli članak.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.