Share
Tweet
Share
Send to friend

'Vještine' koje ne morate navoditi u životopisu

Nekad davno, kada računala nisu svi koristili, poznavanje određenih vještina imalo je težinu. Danas, kada računala koriste i djeca, pravila se mijenjaju.

'Vještine' koje ne morate navoditi u životopisu

Čitate li ovaj tekst korištenje računala vjerojatno je sastavni dio vaše svakodnevice. Niste jedini. Danas pojam 'računalne pismenosti' podrazumijeva više od 'korištenja interneta i MS Office paketa'. Upravo iz tog razloga, možda je vrijeme da osvježite svoj životopis:

1) Što je nekad bio 'opis posla' danas su 'postignuća' 

Osobine poput: 'ljubazan, odgovoran, timski igrač' još uvijek zauzimaju važno mjesto u životopisima, ali postignuća su ono što će vaš životopis izdvojiti od ostalih.

Zašto su postignuća bolja od opisa posla? Dok kod dva kandidata opis dosadašnjih poslova može biti vrlo sličan ili čak identičan, postignuća će uvijek biti različita. Stoga, navodite li u životopisu postignuća, to vas neizbježno razlikuje od svih ostalih kandidata čak i u slučajevima kada imate slično radno iskustvo.

Postignuća je moguće izraziti brojčano ili opisno, a u njih spada sve ono što ste napravili, a dovelo je do bilo kakvih poboljšanja za tvrtku (pojednostavljenje ili ubrzanje pojedinih procesa; povećanje prodaje; smanjenje zaliha; porast posjećenosti; organizacija aktivnosti ili događaja koji su unaprijedili timski rad unutar tvrtke; stjecanje priznanja ili pohvale za uspješno odrađen konkretan projekt, zadatak ili posao; privlačenje novih klijenata, obnova ugovora s klijentom koji je možda želio otkazati suradnju i tako dalje).

Ovo ne znači da ćete iz životopisa izostaviti opis posla: dajte prednost postignućima, a odmah ispod postignuća ukratko nabrojite ključne informacije koje opisuju vašu radnu svakodnevicu.

2) Nije potrebno isticati vještine koje se podrazumijevaju

Uvijek je dobro istaknuti ono što vas čini drugačijim, a ne osobine koje većina kandiata posjeduje. Naravno, ne možete znati koje su informacije drugi kandidati naveli u svojim životopisima, ali možete pripaziti na informacije koje vi sami ponavljate u životopisu.

Primjerice, ukoliko ste naveli da vam je hobi košarka, nema potrebe navoditi da ste 'timski igrač' jer tu vašu osobinu vrlo konkretno dočarava vaš hobi.

Dobro proučite svoj životopis i provjerite na koji način ponavljate informacije, a da toga niste bili svjesni. Zatražite savjet prijatelja ili člana obitelji koji će kritički promotriti vaš životopis. 

3) Kod opisa posla najveća je zamka 'isticanje očitog'

Za svaki pojedini posao karakteristični su određeni zadaci. Vaš je cilj navesti one za koje ste prilično sigurni da ih vaši kolege na istim radnim pozicijama nisu imali priliku raditi.

Primjerice, svaki marketinški ili stručnjak za odnose s javnošću susreo se s pisanjem objava za medije, ali nije svaki od njih odradio uspješno gostovanje u televizijskoj emisiji ili bio administrator profila tvrtke na društvenim mrežama.

Ovakve primjere moguće je pronaći u svakom zanimanju stoga, umjesto da navodite informacije koje su svima već dobro poznate, razmislite o onima koje dokazuju da ste svoj posao radili drugačije od ostalih.

4) U moru informacija teško je, ali bitno, zadržati fokus 

Ovo je izazov s kojim se posebno susreću kandidati koji imaju raznoliko radno iskustvo. Ponekad je teško navesti sve poslove koje ste radili, ali prava je istina da to i nije potrebno.

Kako pristupiti selekciji poslova koje ćete uvrstiti u životopis? Prvo i najvažnije, prihvatite činjenicu da je životopis potrebno prilagođavati svakom oglasu na koji se prijavljujete te da je slanje jednog te istog životopisa različitim poslodavcima promašena strategija.

Sukladno tome, ovisno o oglasu (poslu) na koji se prijavljujete, na prvo mjesto u životopisu stavite svoju posljednju radnu poziciju, a ispod nje pobrojite one poslove koje ste radili, a koji su isti ili slični poslu na koji se sada prijavljujete.

Kako biste poslodavcu dočarali da to nije jedino što ste radili, napravite rubriku Ostali poslovi gdje u kraćim crtama možete pobrojati ostale poslove. To možda znači ćete ponekad odustati od kronološkog nabrajanja poslova, ali u ovom kontekstu to je sasvim uredu. 

5) Zapravo, svaki životopis stane na dvije do tri stranice

Kao što se autor teksta teška srca 'rastaje' od pojedinih rečenica koje njegov urednik ili nakladnik želi 'izbaciti', tako se i autor svakog životopisa teško miri s činjenicom da su neke informacije jednostavno suvišne ili nebitne. 

Ovo su samo neki primjeri informacija kojima nije mjesto u životopisu:

  • ukoliko imate završenu srednju školu, u životopisu ne morate navoditi i osnovnu školu koju ste završili
  • ukoliko imate završen fakultet, u životopisu ne morate navoditi osnovnu i srednju školu koju ste završili
  • ukoliko imate više od godinu dana radnog iskustva, tema vašeg diplomskog rada nije bitna informacija, osim ukoliko nije vrlo usko vezana uz posao/oglas na koji se sada prijavljujete
  • ukoliko imate više od deset godina radnog iskustva ne morate navoditi sve poslove koje ste radili tijekom karijere već se koncentrirajte na poslove unatrag pet godina ili na poslove koji su srodni poslu za koji se trenutno prijavljujete na natječaj
  • ukoliko imate više od pet godina radnog iskustva, u životopisu nije potrebno navoditi poslove koje ste radili kao student
  • ime i adresa vašeg bivšeg poslodavca ne bi trebali zauzimati prvo mjesto u vašem radnom iskustvu već bi prvo mjesto trebalo pripadati vašoj radnoj poziciji
  • vještinama koje nisu potkrijepljene konkretnim dokazima u obliku radnog iskustva, edukacije ili postignuća (npr. komunikativnost, timski rad, proaktivnost) nije mjesto u životopisu, osim ukoliko ste tek završili školovanje i nemate radno iskustvo 
  • bračni ili obiteljski status nije potrebno navoditi u životopisu

Bespotrebno velik font, podcrtavanje, preveliki razmaci - sve su to kradljivci dragocjenog prostora i kao takvi suvišni. Iako je bitno da životopis bude oku ugodan, njegov izgled ne smije staviti u drugi plan informacije koje ste naveli. 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.