Share
Tweet
Share
Send to friend

Od sada je pisanje molbe 'mačji kašalj'

Ništa ne uništava dobru ideju kao previše besmislenih riječi.

Od sada je pisanje molbe 'mačji kašalj'

Pismenost i lijepo pisanje imperativ su u svakodnevnoj poslovnoj komunikaciji, a jednako tako i u selekcijskom postupku.

Stoga je upravo pisanju molbe potrebno posvetiti veliku pažnju.

Većina kandidata s lakoćom sastavi dobar životopis. S molbom je, međutim, druga priča.

Srećom, postoji nekoliko jednostavnih savjeta koji olakšavaju pisanje izvrsne molbe:

1) Dosta o vama, pričajmo malo o njima!

Cilj molbe je zainteresirati čitatelja. Dakle, ono što pišete namijenjeno je nekom drugom, ne vama.

Zamislite molbu kao pismo koje upućujete drugoj osobi.

Kako biste započeli pisanje pisma dobrom prijatelju?

Vjerojatno bi vas zanimalo kako je, čime se bavi u posljednje vrijeme, zamolili biste ga da vam nastavi pisati o razvoju situacije koju je opisao u posljednjem pismu koje ste primili.

Ukratko, fokusirali biste se na osobu kojoj pismo šaljete, a ne biste odmah počeli pisati o tome što se događa kod vas.

Za pisanje molbe vrijedi isto pravilo.

U molbi je naglasak na poslodavcu, ne na vama. Za informacije o vama poslodavac mora pogledati u životopis.

Tako je to zamišljeno: životopis govori o vama, molba o njima. Jednostavno!

2) Uvodno ćete spomenuti da se javljate na objavljeni oglas, ali zašto?

Ne zato jer ste 'idealan kandidat' ili zato jer se 'prepoznajete u opisu njihovog idealnog kandidata', već zato jer smatrate da je u pitanju odlična tvrtka.

Naravno, ovu tvrdnju morate i potkrijepiti.

Kako?

Ako ste napravili 'domaću zadaću' i istražili tvrtku (posjetili njihovu službenu stranicu, profile na društvenim mrežama, upoznali se s njihovim proizvodima), već znate odgovor i imate argumente. 

Zato je toliko važno istražiti tvrtku prije razgovora za posao. Time si olakšavate i pisanje molbe!

Napišite svoje mišljenje jednostavno, bez suvišnih riječ i kićenih izraza. Ukoliko koristite njihove proizvode, napišite to.

Ukoliko ste zadovoljni njihovim proizvodima, spomenite i to.

Ukoliko preferirate njihove proizvode u odnosu na konkurenciju…treba li uopće spominjati da je tako nešto odlično napisati i obrazložiti?

Zamislite izraz lica poslodavca koji za promjenu čita jednu takvu molbu!

3) Predvidljive obrasce prepustite lijenčinama

Želite započeti molbu anegdotom? Zašto ne? Svi izvrsni predavači svoja izlaganja započinju anegdotama. Na taj način privlače pažnju publike, unose dobro raspoloženje i kreiraju opuštenu atmosferu.

Možda ste na vrlo neobičan način saznali za oglas za posao. Ili imate pozitivnu anegdotu vezanu uz proizvod tvrtke. Zašto ne biste započeli molbu takvom informacijom? Posebno vam je zapeo za oko jedan detalj u oglasu za posao? Odlično! Zašto molbu ne biste započeli upravo spominjanjem tog detalja? 

Imate dobru ideju koja bi ovom poslodavcu mogla biti od koristi? Nećete je otkriti u cijelosti, dovoljno je pobrojati nekoliko ključnih misli koje će poslodavca zaintrigirati dovoljno da vas pozove na razgovor. Pritom nemojte biti previše kritični. Nitko ne voli 'konstruktivne kritike' koje to zapravo nisu.

Čak i ako ne možete molbu započeti na ovaj način, a posebno ste 'zagrijani' za posao, jednostavno iskreno tako i napišite. I u ovom slučaju pišete zapravo o poslodavcu, a ne o sebi. Dakle, niste samo zainteresirani za to da dobijete posao (što se, budimo iskreni, podrazumijeva i poslodavci to razumiju i uvažavaju) već pokazujete i da promišljate o tvrtki te onome što tvrtka radi.

4) Zapamtite, obraćate se jednoj osobi (i slobodno zamislite da je to vaš član obitelji)

Bez obzira što pišete poslodavcu kojeg ne poznajete, u pisanju vrijedi pravilo da je jednostavna komunikacija ključ uspjeha.

Prilikom pisanja molbe zamislite neko poznato lice kojem se obraćate. To može biti vaš član obitelji. Pokušajte zamisliti reakciju te osobe na svaku pojedinu rečenicu i sukladno tome prilagodite stil pisanja. Primjerice, ukoliko znate da bi vaš brat kolutao očima na fraze u tekstu, jednostavno ih izbacite iz molbe. Šansa da će molbu čitati osoba koja razmišlja kao vaš brat vrlo je visoka. Ne zato jer ste vidovnjak već zato jer postoje neke stvari koje većini ljudi idu na živce. Fraze spadaju u tu kategoriju.

Osim toga, ovakav pristup potaknut će vas da pišete jednostavnije i lakše razumljive rečenice, što je također korisno jer molbu može čitati, primjerice, netko iz odjela ljudskih potencijala i ta osoba ne mora nužno poznavati stručne izraze koje vi koristite u svakodnevnom radu.

Ako ništa drugo, ovo je korisna vježba koja će vam osvijestiti da molba nije samo formalnost, već dokument koji prolazi kroz ruke stvarnih ljudi, koji na vaš tekst mogu ili tužno uzdahnuti i baciti ga u koš za smeće ili pročitati tekst sa zanimanjem te ga pokazati svom kolegi kao zanimljivo štivo koje im je uljepšalo dan.

Što ćete odabrati?

5) Nemojte se ponavljati

Pročitajte molbu barem dvaput naglas prije nego što kliknete 'pošalji'. Na taj način ćete lakše uočiti dijelove koji se ponavljaju ili dijelove koji su pomalo dosadni. Kad naiđete na takav dio, obrišite ga bez imalo milosti jer, ako je dosadno vama, budite sigurni da će osobi koja molbu čita biti barem dvostruko dosadnije.

Izbjegavajte 'dakle', 'mislim', 'naime' i slične poštapalice. Što jednostavnije, to efektnije.

6) Nemojte uprskati na samom kraju!

Završite molbu jednostavno, bez pretjeranog izražavanja emocija.

Zahvalite im na vremenu koje su posvetili čitanju molbe i životopisa, izrazite želju da im se osobno predstavite i to je to.

Uz ime i prezime u potpis dodajte svoju titulu ili naziv trenutne radne pozicije.

Sretno! :) 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.