Share
Tweet
Share
Send to friend

Berlin: Plaća je redovna, a hrana jeftinija nego u Hrvatskoj

Vedran Kokanović završio je elektrotehničku i prometnu školu u Osijeku. Nakon rada kod privatnika odlučio je prihvatiti ponudu za rad u Njemačkoj. Danas živi u Berlinu sa suprugom i djecom. Ovo je njegovo iskustvo...

Berlin: Plaća je redovna, a hrana jeftinija nego u Hrvatskoj

"Nakon dosta razmišljanja sam odlučio otići. Otac sam dvoje djece i htio sam njima priuštiti ljepši život. Otišao sam i još uvijek sam u Berlinu, ali sam sada doveo obitelj i puno nam je lakše i ljepše, uživamo. S jezikom sam još uvijek na "Vi", ali se snalazim s engleskim jezikom, no polako učim njemački i dobro mi ide", kaže Vedran za portal Naši ljudi

Berlin je, priča Vedran, grad koji nudi jako puno mogućnosti. Onaj tko hoće raditi, posao može naći odmah. Puno se radi, ali i zaradi.

"Što je najbitnije, ovdje su hrana, odjeća i ostale životne potrepštine puno jeftinije nego kod nas. Jedna od velikih prepreka ovdje je naći stan, to je gotovo nemoguće. Stanovi su skupi, 50 metara kvadratnih košta oko 600 eura, ali to ovisi i u kojem je dijelu grada stan. Evo, ja sam tu godinu dana i tek sam jučer našao stan i potpisao ugovor. U početku sam radio na građevini kao pomoćnik, ali sam promijenio posao i sada postavljam tepihe, linoleume, parkete i super sam zadovoljan s poslom. Plaća je redovna, a šef mi je odličan. U startu je dobro imati nekoga da ti pomogne oko dokumenata budući da su dosta zeznuti u državnim ustanovama. Jednostavno ne žele pričati drugim jezikom osim njemačkog", kaže Vedran.

Dječji doplatak po djetetu iznosi otprilike 200 eura, a njemački zavod za zapošljavanje pomaže čak i u plaćanju stana ukoliko osoba nema dovoljno visoka primanja. Ipak, Vedran napominje da ima i puno prevaranata te da je upoznao radnike koji su završili na ulici zbog neisplata plaća naših šefova. 

U Hrvatskoj nije bio od listopada prošle godine. Dođe povremeno, na godišnji odmor ili posjetiti obitelj. Kad gleda unatrag, nije mu žao što je prihvatio ponudu i otišao u Njemačku. Ovdje vidi bolju budućnost za sebe i svoju obitelj. 

"Hrvatsku ću i dalje posjećivati kada stignem i kada uhvatim dulji godišnji ići ću na naše Jadransko more, ali više od toga, u smislu trajnog povratka u Hrvatsku, ne planiram", zaključuje Vedran. 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.