Share
Tweet
Share
Send to friend

Odlazak na posao može koštati i više od 2000 kuna!

Jesu li u pravu oni koji tvrde da se ne isplati raditi za pojedine (niske) plaće jer odlazak na posao 'pojede' svu zaradu?

Odlazak na posao može koštati i više od 2000 kuna!

Express je objavio zanimljiv članak na temu koliko košta odlazak na posao i boravak na poslu, pod pretpostavkom da:

  • imate jedno dijete koje pohađa vrtić,
  • prisiljeni ste ručati na poslu,
  • živite u nekom od najvećih gradova u Hrvatskoj,
  • putujete na posao automobilom ili javnim prijevozom za što vam je potreban mjesečni pokaz.

Ovo su rezultati:

Odjeća i obuća

Čak i ako na poslu ne postoji pravilo odijevanja, odjeća za posao sigurno će se razlikovati od one koju nosite u slobodno vrijeme. A cijene su ovakve: hlače od 300 do 500 kuna. Košulja od 100 do 250 kuna. Cipele od 400 do 600 kuna. Ukupno 800 do 1350 kuna, odnosno na mjesečnoj razini od 67 do 113 kuna.

Kava

Pretpostavimo da si tijekom radnog dana želite priuštiti kavu s aparata, po cijeni od 3 do 4 kune, ili u kafiću po cijeni između 8 i 10 kuna. Mjesečno, riječ je o trošku između 40 i 200 kuna.

Čuvanje djece

Bilo da je riječ o vrtiću ili dadilji, ovaj trošak obično je veći od 600 kuna mjesečno, osim ukoliko ulazite u niži platni razred plaćanja vrtića. Recimo da je to 600 kuna mjesečno. Plaćate li manje, razliku ćete sigurno potrošiti na sitnicu poput slatkiša kojom ćete razveseliti dijete kad se vraćate s posla.

Ručak

Središnji obrok vjerojatno ne objedujete kod kuće pa je moguće da kupujete hranu dok ste na poslu. Ukoliko ne nosite ručak sa sobom, razne dostave ili kupnja gotovih jela u obližnjoj trgovini košta vas oko 600 kuna mjesečno.

Prijevoz

Uz pretpostavku da ste od posla udaljeni kakvih 15 kilometara te ukoliko se vozite vlastitim automobilom, mjesečno za to izdvajate oko 400 kuna. Oni koji koriste mjesečni pokaz prolaze neznatno povoljnije: 360 kuna za Zagreb, bez HŽ-a (609 kuna), 380 kuna u Splitu za dvije zone ili 377 kuna u Rijeci, također za dvije zone.

Trenutak istine

Čak i ako niste previše rastrošni, ali svejedno niste pratili svoje životne troškove, mjesečno vas odlazak, boravak na poslu te odlazak s posla može stajati između 1667 do 2122 kune, što po svoj prilici ostavlja bitan trag na mjesečnim financijama.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.