Share
Tweet
Share
Send to friend

Hrvati sve manje plaćaju na rate

Broj korisnika kartica koji se odlučuju na plaćanje s odgodom smanjen je sa 74 na 68 posto.

Hrvati sve manje plaćaju na rate

Posljednje MasterIndex istraživanje o navikama korištenja platnih kartica u Hrvatskoj pokazalo je da se tim načinom plaćanja u najvećoj mjeri pokrivaju troškovi kupnje odjeće i obuće (73%), hrane i pića (59%) te goriva (53%). 

"Čak 93% Hrvata posjeduje barem jednu karticu, a  taj način plaćanja svakodnevno koristi čak četvrtina ispitanika. Povećalo se i korištenje beskontaktnih plaćanja, sa 10% iz svibnja 2014.  na 32% u svibnju 2015., da bi rezultati iz travnja 2016. pokazali da danas  u ukupnom platnom prometu čak 40% udjela odlazi na beskontaktna plaćanja", kaže Sanja Žigić, direktorica kompanije MasterCard Hrvatska.  

Žigić ističe kako je korištenje gotovine u skandinavskim zemljama već marginalizirano, dok je u Hrvatskoj zamijećen pad popularnosti plaćanja na rate. S ranijih 74% ispitanika ovogodišnji rezultati pokazuju da se 68% korisnika kartica odlučuje na plaćanje s odgodom, i to na iznose veće od 1000 kn, te prosjekom odgode šest mjeseci. 

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.