Share
Tweet
Share
Send to friend

Prisilni odlazak u prijevremenu mirovinu i zabrana ulaska u prostorije tvrtke

U slučaju da Vam predstavnik poslodavca zabrani pristup u prostorije poduzeća tada imate pravo podnijeti zahtjev za zaštitu prava poslodavca, i to u roku od 15 dana od kada Vam je zabranjen pristup.

Prisilni odlazak u prijevremenu mirovinu i zabrana ulaska u prostorije tvrtke

Pitanje;

Zadnjih nekoliko godina raste pritisak prema svim starijim djelatnicima pa tako i prema meni u smislu odlaska u prijevremenu mirovinu, čemu sam se odupirao, te sam, nakon zadnjeg pritiska, kroz razne oblike optuživanja, bez ijednog argumenta i dokaza, uzeo godišnji odmor, kako bi se situacija smirila. Međutim, kako nisam pristao na sporazumni ugovor o prestanku rada, jer za otkaz u bilo kom smislu nema razloga, a još manje argumenata, bez ikakve pisane odluke, oduzeto mi je službeno vozilo, telefon i kreditne kartice stoga, očekujem i daljnje psihičko maltretiranje nakon mog povratka sa godišnjeg odmora! Molim za savjet, kako se ponašati u slučaju da mi predstavnik poslodavca onemogući fizički ulaz u prostorije poduzeća, odnosno moj ured, komu se obratiti za pravnu pomoć budući da u poduzeću ne postoji sindikalni povjerenik?

Odgovor;

U slučaju da Vam predstavnik poslodavca zabrani pristup u prostorije poduzeća tada imate pravo podnijeti zahtjev za zaštitu prava poslodavca, i to u roku od 15 dana od kada Vam je zabranjen pristup. U zahtjevu je potrebno opisati što Vam se dogodilo te zahtijevati od poslodavca da Vam omogući pristup radnom mjestu. U slučaju da Vam poslodavac ne odgovori, tj. da Vam odgovori i odbije Vaš zahtjev te da Vam uz to i dalje onemogućuje pristup poduzeću, možete uložiti tužbu protiv poslodavca nadležnom sudu. Također, možete uložiti zahtjev za zaštitu dostojanstva osobi u poduzeću koja je zadužena za te poslove u kojem ćete opisati na koji način Vas se uznemirava (tj. onemogućuje radit). Poslodavac ima rok od 8 dana da preispita takvu pritužbu te ako ne reagira tada imate pravo u roku od daljnjih 8 dana tužiti poslodavca nadležnom sudu radi zaštite.

U svakom slučaju Vam je poslodavac za svo to vrijeme dužan isplaćivati plaću/naknadu plaće jer Vi niste odgovorni što ne radite. Što se tiče pravne pomoći, ako ste član nekog sindikata obratite se nadležnoj službi tog sindikata ili se obratite odvjetniku.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.