Share
Tweet
Share
Send to friend

Ratko Mutavdžić: Zaposlenik sam inicira ideju i želi preuzeti rizik da je sprovede u djelo? Pa, vi imate poduzetnika u organizaciji!

Jedan od novih riječi koja se vrti po naslovima raznih članaka ovih dana jest – intrapreneurship.

Ratko Mutavdžić: Zaposlenik sam inicira ideju i želi preuzeti rizik da je sprovede u djelo? Pa, vi imate poduzetnika u organizaciji!

Piše: Ratko Mutavdžić, Cloud Services Director, Microsoft PS Central Eastern Europe

Jedan od novih riječi koja se vrti po naslovima raznih članaka ovih dana jest – intrapreneurship. Prevedeno, mogli bi napisati da je to poduzetništvo u organizacijama, nešto naizgled nespojivo.

To je osoba u korporaciji koja razmišlja kao poduzetnik, koja spremno preuzima rizik i rado razvija nove ideje. To su obično zaposlenici unutar kompanije koji su prihvatili ili sami inicirali razvoj neke posebne ideje ili projekta. Njihov glavni zadatak je tu ideju ili projekt pretočiti u profitabilni proizvod za tvrtku. Poduzetnike unutar organizacije koriste korporacije koje traže nove inovativne ideje.

 

Wikipedia proširuje taj izraz: ‘Poduzetništvo u organizaciji je određeni stil korporativnog upravljanja koji uključuje preuzimanje rizika i inovativnost koristeći pritom tehnike za motiviranje i nagrađivanje. Takva praksa upravljanja se tradicionalno veže uz poduzetništvo.’

Kada pitate prosječnu organizaciju želi li imati inovativne i poduzetne zaposlenike, siguran je odgovor: naravno. Međutim, kada pogledate na koji način ih organizacija traži, gradi i podupire onda više niste sigurni u to. Budimo iskreni, organizacije nisu građene za poduzetnike. One su građene za izvršavanje zadanog cilja, stvaranje učinkovite prodaje koja ostvaruje zadane rezultate. Nije to ništa loše, to je jednostavno dobar mehanizam koji ima svoju namjenu. No, u skorije vrijeme pitanje promjena i transformacije organizacije postalo je bitnije nego pitanje ostvarivanja cilja. Transformacija je dugoročno, strateško pitanje, dok je ostvarenje cilja, kratkoročno i operativno pitanje.

Transformacija danas izrazito ovisi o tehnologiji, inovacijama i ljudima. Tehnologija je danas više platforma nego pojedinačno programsko rješenja. Inovacije su pak postale složeni mehanizam koji ovisi o raznim unutrašnjim i vanjskim faktorima gdje se više ne podnose višegodišnja interna istraživanja koja rezultiraju proizvodom za novo tržište. Ključno je organizirati brzu, povezanu i otvorenu inovaciju koja ne donosi jedan, nego nekoliko inovativnih ciklusa koje će rezultirati ne samo proizvodom ili rješenjem, nego i novim tvrtkama koje se izdvajaju od matične kako bi brže rasle i razvijale se.

Konačno, vrlo bitno je pitanje ljudi. Kakve ljude imamo i kako ih razvijamo? Kako gradimo korporativnu kulturu promjena i inovacija? Odgovor je u teoriji jednostavan, ali u praksi izgraditi jedan takav ekosustav daleko je složeniji postupak.

Svaka napredna organizacija danas radi na inovacijama i poduzetništvu. Kako će izgledati organizacije ne za pet nego za sto godina? Hoće li biti menadžmenta? Hoće li svima tržište biti cijeli svijet? Hoće li poslovni modeli koji postoje u potpunosti nestati i hoće li ih zamijeniti nešto nepredvidivo? Kako otvoriti inovacije, invencije, suradnju, promjenu ne samo za organizacije nego i društvo? Pri tome, ne samo lamentirati o tome, nego i pokrenuti aktivnosti, povezati ljude, napraviti stajališta. Napraviti to javno i dostupno primjerice organizacijom konferencija i radionica, poput bliske Konferencije o inovacijama i poduzetništvu u korporaciji (Corporate Innovation & Intrapreneurship) koja će se odvijati u Zagrebu 27. i 28. listopada 2016 u Hypo centru.

Nama je potrebna nova platforma i potpuno drugačije ideje. Zapravo, trebaju nam dobre ideje kojih je danas sve rjeđe. Neke nove ideje možete čuti na konferenciji te ujedno sresti nove ljude i potaknuti svoju strast za poduzetništvom. Više informacija na: www.corp2in.com

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.