Share
Tweet
Share
Send to friend

Prosječna plaća u četvrtom kvartalu 2016. iznosi 5.475 kuna

Uzevši u obzir cijelu 2016. godinu, prosječna mjesečna neto plaća bila je 2% viša nego godinu ranije i iznosila je 5.400 kuna. Na godišnjoj razini medijan plaće iznosio je 5.000 kuna.

Prosječna plaća u četvrtom kvartalu 2016. iznosi 5.475 kuna

Prema podacima servisa MojaPlaća u četvrtom kvartalu prošle godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.475 kuna, što je za 1% više nego u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje 2015. godine prosječna neto plaća je 5% viša. Medijan plaće* je nešto niži i iznosi 5.000 kuna što znači da je veći broj ispitanika koji prima plaću manju od navedenog prosjeka nego onih ispitanika čija je plaća viša od njega.

Median (ili medijan)* je statistička vrijednost koja bolje odražava stvarno stanje. Matematički, to je broj koji razdvaja sortiranu listu brojeva točno na pola, čime se u praksi sprječava da na njegov iznos pretjerano utječu jako mali i jako veliki brojevi.

Pribrojimo li neto plaći bonuse, tada je visina prosječne mjesečne plaće 5.684 kune što je također 1% više nego u prethodnom kvartalu.

Uzevši u obzir cijelu 2016. godinu, prosječna mjesečna neto plaća bila je 2% viša nego godinu ranije i iznosila je 5.400 kuna. Na godišnjoj razini medijan plaće iznosio je 5.000 kuna.

U četvrtom kvartalu 2016., osim kategorije top managementa, koja ima u prosjeku 135% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (79% više od prosjeka), telekomunikacija (+36%) te informacijskih tehnologija (+34%).

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-44%), pomoćnim zanimanjima (-44%) te radnici u uslužnim djelatnostima (-36%).

Muškarci u prosjeku zarađuju 603 kune više od žena

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 12% višu plaću od žena, što je nešto veća razlika u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je ta razlika iznosila 9%. Muškarci su u prosjeku zarađivali 5.776 kuna, dok su žene zarađivale u prosjeku 5.173 kune.

U odnosu na prethodni kvartal prosječna mjesečna neto plaća muškaraca viša je za 2%, dok se prosječna plaća žena nije mijenjala.

Diploma donosi i 51% višu plaću u odnosu na srednju stručnu spremu

Osobe sa završenim fakultetom imaju u prosjeku 51% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 22% višu plaću od prosječne. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 114% u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 19% nižu plaću, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 73% višu plaću od prosjeka. Ispitanici s višom stručnom spremom imaju 5% višu plaću od prosjeka, ali 30% višu od ispitanika sa srednjom stručnom spremom. Ispitanici sa završenim fakultetskim obrazovanjem I. stupnja, prvostupnici, imaju 2% višu plaću od prosjeka i 16% nižu od ispitanika s visokom stručnom spremom.

Najniže su plaće u domaćim tvrtkama; 5.118 kuna

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu 14% više od prosjeka i iznose u prosjeku 6.256 kuna, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 5.118 kuna (7% manje od prosjeka). Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu 5% je viša od prosjeka i iznosi 5.748 kuna.

Rad u velikoj tvrtki znači i veću plaću

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 14% ispod prosjeka i iznosi 4.705 kuna, dok je u tvrtkama do 19 zaposlenika plaća 2% niža od prosjeka i iznosi 5.344 kuna.

Prosječna plaća u tvrtkama s 20 do 49 zaposlenika iznosi 5.730 kuna i 5% je viša od prosjeka. Najviša prosječna plaća je u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika; 8% viša od prosjeka i iznosi 5.935 kuna.

Najviša plaća je u Zagrebu, a zatim u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Gledano prema županijama, najniže plaće u četvrtom kvartalu 2016. zabilježene su u Vukovarsko-srijemskoj, čak 16% ispod prosjeka, Brodsko-posavskoj; 16% niže od prosjeka te Požeško-slavonskoj županiji gdje je prosječna mjesečna neto plaća iznosila 17% manje od prosjeka.

Sukladno očekivanjima, najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu i to 14% iznad prosjeka i ona iznosi 6.217 kuna. Nakon Grada Zagreba slijedi Dubrovačko-neretvanska županija gdje su plaće 4% više od prosjeka. Osim navedene dvije županije, u svim drugim županijama plaće su ispod prosjeka iz razloga što je i najviše ispitanika upravo iz Zagreba.

Iskustvo povećava plaću i do 12%

Na početku karijere, dok još nemaju iskustva ispitanici imaju 17% manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju 8% nižu plaću.

S tri do pet godina iskustva plaća je 4% viša od prosjeka, a sa šest i više godina iskustva plaća je 12% viša od prosječne.

Sukladno tome, najmlađi ispitanici imaju u prosjeku i naniže plaće (26% niže od prosjeka za ispitanike mlađe od 25 godina), dok ispitanici u dobi od 45 do 54 godine imaju 14% višu plaću od prosječne.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.