Share
Tweet
Share
Send to friend

Račun iz irskog supermarketa otkriva zanimljiv detalj

Na Facebook grupi "Protiv poreza" objavljen je račun iz supermarketa u Irskoj, koji za hrvatske prilike izgleda prilično nevjerojatno.

Račun iz irskog supermarketa otkriva zanimljiv detalj

Naime, na računu iz trgovine Aldi ispisani su iznosi 18 artikala, a na samo jedan od njih plaća se puni iznos PDV-a od 23 posto i to na plastičnu vrećicu. Na ukupan iznos od 13,66 eura plaćeno je samo 0,07 eura poreza. Na krumpire, grožđe, klementine, naranče, jabuke, šparoge, šljive, jagode i matovilac porez nije naplaćen.  

Kako je Index naknadno provjerio, hrana u supermarketima u Irskoj oporezuje se s nultom stopom PDV-a ili se ta stopa odnosi na većinu hrane: kruh, mlijeko, mliječne proizvode, meso, tjesteninu, umake, šećer, začine, voće i povrće. 

Standardni PDV u Irskoj se plaća na alkohol, vodu i sokove u bočicama, sladoled, čips, kokice i sve vrste čokolade. Smanjeni PDV plaća se na pekarske proizvode i kolače.

U Hrvatskoj PDV na hranu iznosi 25 posto, a snižena stopa od 5 posto primjenjuje se samo na kruh, mlijeko, ulje i dječju hranu.

Nije teško primijetiti da su cijene u Irskoj znatno niže, kupac u Aldijevoj trgovinu u Corku za protuvrijednost od sto kuna ponio je kući desetak kilograma voća i povrća.

Fotografija: facebook

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.