Share
Tweet
Share
Send to friend

Šveđani se dobrovoljno čipiraju

Švedska kompanija svojim zaposlenicima ugrađuje mikročip implantate ispod kože za "kvalitetniji rad".

Šveđani se dobrovoljno čipiraju

Scenarij koji je do nedavno bio rezerviran za znanstvenu fantastiku postaje stvarnost, barem u Švedskoj. 

Naime, u švedskoj kompaniji Epicenter čak 150 zaposlenika dobrovoljno se javilo na ugradnju mikročipova ispod kože. 

Patrick Mesterson, CEO kompanije, kaže da je riječ o implantatima koji omogućavaju kvalitetnije korištenje poslovnih resursa i veću razinu sigurnosti. 

Mikročip implantati veličine zrna riže omogućuju zaposlenicima, ovisno o razini pristupa, otvaranje pojedinih vrata unutar prostora kompanije. 

U mikročipove su ugrađeni i kodovi za takozvani "secure print" protokol, što omogućuje pojedinicu da, nakon što pošalje određeni dokument na neki od korporativnih pisača, jednostavno prošeće do uređaja i nakon što se očita njegov kod, dokument će biti ispisan. 

Tu je i mogućnost korištenja implantata kao svojevrsne verzije kreditne kartice s NFC beskontaktnim plaćanjem kako bi mogli na brz i jednostavan način platiti topli obrok u restoranu unutar kampusa. 

Možda ne čudi da su ove praktične radnje motivirale zaposlenike na dobrovoljno čipiranje, međutim o kontroli radnog vremena i prisutnosti na poslu tvrtka nije pružila više informacija. 

Izvor: zimo.dnevnik.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.