Share
Tweet
Share
Send to friend

Zašto pomagati drugima kad i sami trebate poticaj?

Svi smo doživjeli dane kada jednostavno nismo raspoloženi za posao, pokušavamo diskretno složiti šalicu kave i što manje privlačiti pažnju na sebe tijekom radnog vremena.

Zašto pomagati drugima kad i sami trebate poticaj?

Postoji altruistično rješenje koje vas može daleko brže 'vratiti u život', a to je: pomaganje drugima.

Open Science Framework nedavno je napravio pregled 21 istraživanja na ovu temu. Zaključak je kako je povećanje vlastitog zadovoljstva u najvećem broju slučajeva povezano s pomaganjem drugima.   

Čin dobrote usporediv je s drugim pozitivnim psihološkim intervencijama. To ne znači da ćete pomaganjem drugima promijeniti svoj život, ali vam neupitno može pomoći u kretanju pravim smjerom.

Vrijedi razmisliti o tome u svakodnevnom radu. Mnogi ljudi većinu vremena provode na radnim mjestima. Ne možete samo tako izaći van i kupiti nekome kavu ili činiti sitna dobra djela dok radite, ali možda možete pomoći nekome od kolega.

Zvuči sladunjavo, ali istinito je i učinkovito! Kad god imate osjećaj da ste zaglavili i imate se potrebu odmaknuti od vlastitog posla, promotrite što rade drugi te možete li se na bilo koji način ubaciti i pomoći im.

Tako ćete smetnuti s uma vlastiti problem i prepustiti se lijepom osjećaju koji proizlazi iz pomaganja drugima. Ovdje je neupitno riječ o sebičnom motivu međutim, kako je u pitanju nešto što koristi i vama i drugima, sigurno je bolji izbor od inzistiranja na osjećaju nezadovoljstva, zar ne?   

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.