Share
Tweet
Share
Send to friend

Europljani gotovo 10 sati tjedno troše na prijevoz

Europljani provedu prosječno 9 sati i 35 minuta na prijevoz svakog tjedna. Iako tvrde da bi se radije vozili javnim prijevozom, automobil im je još uvijek najdraže prijevozno sredstvo.

Europljani gotovo 10 sati tjedno troše na prijevoz

Bez vikenda Europljani provedu u prosjeku 3 sata 58 minuta u motornim vozilima (automobilima i motociklima). U automobilu prosječno provedu 3 sata 42 minute bilo da se voze sami ili u automobilu koji dijele s kolegama u odlasku na posao. Automobil je najdraže prometno sredstvo, navodi studija koju su proveli Boston Consulting Group (BCG) i Institut Ipsos s ciljem istraživanja navika korisnika u odlasku i povratku s posla, vožnji djece u škole i na slobodne aktivnosti, pri tjednim kupnjama i sličnom.

Vozilo je još važnije za stanovnike ruralnih područja ili predgrađa, navodi se u studiji. Automobilom se koristi 70 posto Europljana u ruralnim područjima, a u gradu njih 54 posto.

Eruopljani vole i pješačiti i voziti bicikl, prosječno 3 sata 57 minuta, a najmanje su skloni korištenju javnog prijevoza (1 sat 40 minuta). 

Po nacionalnosti u prometu najviše vremena provode Grci, prosječno 13 sati na tjedan. 

Studija nadalje pokazuje da bi velik dio Europljana bio spreman promijeniti svoje navike ako bi se više uložilo u sredstva javnog prijevoza. Tako bi 72 posto ispitanika češće koristilo javni prijevoz, a 44 posto ispitanika spremnije je "dijeliti" automobil s kolegama, susjedima i slično.

Studija je provedena od 23. veljače do 28. ožujka, na uzorku od 10.018 osoba starijih od 15 godina u deset zemalja Europe: Belgiji, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Irskoj, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj i Španjolskoj.

Inače, istraživanje koje je proveo Paylab pokazuje da je putovanje na posao i s posla, uz neravnotežu poslovnog i privatnog života te loše radne uvjete, jedan od najvećih uzroka stresa među hrvatskim građanima. 

Izvor: HRT 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.