Share
Tweet
Share
Send to friend

Čak 28 posto Hrvata smatra da su porezi previsoki i da je neplaćanje opravdano

Većina anketiranih u Hrvatskoj, njih 87 postom slaže se da se Vlada mora boriti protiv sive ekonomije, a 77 posto smatra da građani trebaju podržati njezina nastojanja, izvijestili su iz Mastercarda.

Čak 28 posto Hrvata smatra da su porezi previsoki i da je neplaćanje opravdano

Prema rezultatima ankete, gotovo svi ispitanici (90 posto) svjesni su da je izbjegavanje plaćanja poreza kriminal.

Ipak, postoji značajna skupina onih koji smatraju da su porezi previsoki i da je izbjegavanje plaćanja opravdano (28 posto), kao i skupina koja vjeruje da je za uspješno poslovanje ključno ne prijavljivati barem dio prihoda (34 posto), navodi se u priopćenju koje prenosi Poslovni dnevnik.

Većini ispitanika (74 posto) jasno je da je zbog sive ekonomije manje novca za javne usluge kao što su obrazovanje, zdravstvo ili cestovna infrastruktura. Isto tako, više od 70 posto anketiranih građana smatra da prikrivanje prihoda od poreznih vlasti ima negativan učinak na gospodarski rast, a 79 posto razumije da ona dovodi do nepoštene konkurencije.

Hrvati su skeptični u pogledu utjecaja prosječnog građanina na sivu ekonomiju, ali se dvije trećine slaže da se trebaju pridružiti borbi protiv sive ekonomije, ograničavajući mogućnost trgovaca da sakriju prihode.

Rješenje koje građani najčešće spominju, a kojim bi sami mogli ograničiti sivu ekonomiju, je traženje i uzimanje računa (84 posto). Njih dvije trećine misli da je mogu ograničiti izbjegavanjem trošenja novca na prodajnim mjestima koje nemaju fiskalnu blagajnu, a polovica plaćanje karticama prepoznaje jednim od učinkovitih načina suzbijanja sive ekonomije. 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.