Share
Tweet
Share
Send to friend

Postoji li veza između nezaposlenosti i video igara?

Ekonomisti Mark Aguiar, Mark Bils, Kerwin Charles i Erik Hurst u istraživanju 'Leisure Luxuries and the Labor Supply of Young Men' ispituju situaciju oko nezaposlenosti i mladih muškaraca koji provode vrijeme igrajući igre.

Postoji li veza između nezaposlenosti i video igara?

Ovi ekonomisti rade na istraživanju koje bi moglo otkriti novu dimenziju za buduća istraživanja u svijetu zabave i mladih. Njihove preliminarne i nepotpune pronalaske mnogu su mediji već prenijeli, pokušavajući donijeti vlastite zaključke, no autori upozoravaju kako se stvari ne smiju uzimati zdravo za gotovo već nakon samog naslova istraživanja

Jedini solidan pogled na situaciju pružio je The Economist, gdje otkriva kako korelacija ne znači nužno i kauzalnost. 

Uistinu se dogodio pad zaspolenih mladih muškaraca između 2000. i 2015. godine, no stvari na prvom mjestu nisu dramatične (pad stope nezaposlenosti od desetak postotnih bodova).

Tu se sad pokušava dovesti u vezu složenost igara i njihovih priča s društvenim karakterom i dostupnosti na tržištu - pogotovo u odnosu na druge slobodne aktivnosti. Da, dok su igre uznapredovale u tih 15 godina, uistinu se dogodio i pad zaposlenosti mladih muškaraca koji provode sve više vremena igrajući igre. Međutim, veza je mnogo kompleksnija no što se da naslutiti. 

The Economist, usprkos činjenici da je riječ o nerecenziranom istraživanju (što je jasno s obzirom da je u pitanju preliminarno), otkriva kako je vjerojatno brzopleto reći kako su video igre uzrok nezaposlenosti. 

Kudikamo je veća vjerojatnost kako je igranje igara u sve većem obujmu zapravo simptom nezaposlenosti - preslika ekonomskih (ne)prilika u društvu. 

Jedan od autora istraživanja, Erik Hurst, u jednom intervjuu je otkrio i kako je jedna od stvari koje pored svega utječu na vezu igara i nezaposlenosti svakako to da je danas lakše uživati u slobodnim aktivnostima no ikad prije. 

"Igranje video igara na interaktivan način nezaposlenost čini atraktivnijom no prije", izjavio je Hurst još u prvom dijelu 2016. godine. Međutim, do dan-danas ne postoji recenzirano istraživanje koje jasno navodi da igre kao takve uzrokuju (ili pospješuju) - nezaposlenost. 

Izvor: tportal

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.