Share
Tweet
Share
Send to friend

Tajna slavnih biznismena: Uvijek sve zapisuju

Zapisivanje se smatra staromodnim, ali prava je istina da potiče razvijanje ideja.

Tajna slavnih biznismena: Uvijek sve zapisuju

Naime, dok pišete, mozak stvara nove poveznice, analizira i fokusira se na bitno, stoga i ne čudi što se neki od najuspješnijih biznismena koriste upravo ovom metodom te, kamo god idu, sa sobom nose bilježnicu.

Osnivač Microsofta Bill Gates i osnivač Virgin grupe Richard Branson s olovkom i papirom pri ruci lakše prate i pamte sve što im padne na pamet tijekom dana. 

"Ne znam gdje bih bio da nemam olovku pri ruci da zapišem ideje čim mi padnu na pamet", kaže Branson. 

Sheryl Sandberg, direktorici operativnih poslova na Facebooku, bilježnica je nešto poput dnevnog planera. U nju zapisuje što treba učiniti te otkine stranicu kad ispuni sve što si je zadala na njoj. 

"To je odličan motivator jer nema boljeg nego kad maknete sve napravljeno s liste", tvrdi.

Zapisivanje misli pomaže filtrirati ih i pamtiti ideje. Zato čim vam nešto padne na pamet, zapišite jer u suprotnom ćete to vjerojatno zaboraviti.  

Henrik Edberg, autor knjige 7 svevremenih tajni sreće, objašnjava važnost zapisivanja da ideje naglo dolaze, ali jednako brzo nestaju. Zapisivanjem informaciju iz kratkoročnog sjećanja "prebacujemo" u dugoročno i tako osnažujemo svoje ciljeve. Zapisivanje sprječava rasipanje pažnje, energije i vremena na nebitne sitnice, rasterećuje mozak te je on usmjereniji na ono što radimo, znajući da ništa nećemo zaboraviti.

Izvor: 24sata 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.