Share
Tweet
Share
Send to friend

Radite posao koji ne volite? Posljedice su poražavajuće!

Loš posao je onaj koji je dosadan, ispod vještina koje zaposlenik posjeduje ili posao koji je nestabilan.

Radite posao koji ne volite? Posljedice su poražavajuće!

Treba raditi posao koji voliš - to nije fraza, već činjenica koju potvrđuje i sve više istraživanja.

Još jedna studija objavljena na ovu temu pokažuje kako nekvalitetan posao može imati daleko veće posljedice na zdravlje i opći osjećaj nezadovoljstva od nezaposlenosti, prenosi Harpers Bazaar.

Istraživanje definira loš posao kao onaj koji je dosadan, ispod vještina koje zaposlenik posjeduje ili kao posao koji je nestabilan.

"Osobe koje su si pronašle optimalno zaposlenje pokazale su značajan napredak svog mentalnog zdravlja u odnosu na osobe koje su ostale nezaposlene no, osobe koje su pronašle zaposlenje lošije kvalitete pokazale su znakovito pogoršanje mentalnog zdravlja u odnosu na one koji su ostali nezaposleni”, kaže autor studije Peter Butterworth.

Tijekom provođenja istraživanja, radna su mjesta poredana po psihosocijalnim elementima: u kojem stupnju nude kontrolu, slobodu i raznolikost. Naime, rezultati su pokazali da upravo psihosocijalna kvaliteta radnog mjesta određuje koliko je zaposlenik sretan. 

Ako niste sigurni jeste li 'zaglavili' na krivom poslu, ovo je sedam znakova koji mogu ukazivati na to. Ukoliko prepoznate većinu, ne očajavajte već razmislite o alternativama i polako počnite pripremati teren za prelazak na bolji posao. Za početak, pogledajte što se nudi na tržištu. Sretno! 

7 znakova da je vrijeme za promjenu posla

1) Ne napredujete

Godinama stagnirate, kako u smislu pozicije koju zauzimate, tako i u smislu osobnog napretka odnosno stjecanja novih vještina? Ako ste došli do točke kada nemate više što naučiti, a u budućnosti vas ne očekuje niti promaknuće. velika je opasnost da ste 'zaglavili' do daljnjeg. 

2) Vaš posao je postao rutina

Iako je dobar osjećaj rutinizirati posao, postoji razlika između samouvjerenog obavljanja radnih zadataka i automatskog izvršavanja zadataka dok ste u glavi 'odlutali' na potpuno drugo mjesto ili se osjećate kao robot. Ovo je velika šteta za vaše mentalno zdravlje. To je kao da svakoga dana rješavate istu križaljku. Razmislite o tome... 

3) Nemate podršku

Ako vas bližnji ne podržavaju u poslu koji radite, to može značiti kako smatraju da zaslužujete nešto bolje. Naravno, ne moraju biti u pravu. Međutim, ako istovremeno osjećate da nemate niti podršku kolega, to je gotovo siguran znak da ovo više nije kvalitetna radna sredina u kojoj se možete razvijati. 

4) Razmišljate o promjeni karijere ili doktoratu

Veliki planovi mogu biti znak da niste zadovoljni sadašnjim životom i poslom. Ako mislite da će ovakva potpuna promjena učiniti razliku, svakako se usudite učiniti prvi korak. Ako se još uvijek dvoumite, velika je mogućnost da sreću naprosto morate potražiti na nekom drugom poslu. 

5) Pod stresom ste

Stres je ponekad neizbježan i normalno je da ga povremeno osjećamo. Problem je ako baš svakog jutra ustajete s grčem u želucu, pod stresom ste tijekom posla, ali i nakon što dođete kući. Sve su to znakovi da vaše radno okruženje opasno utječe na vaše zdravlje.

6) Osjećate se manje vrijedno

Ako vas kolege podcjenjuju ili uopće ne doživljavaju te vam ne pružaju ni priliku da se iskažete u svom punom sjaju. onda vam sigurno na poslu nije ni ugodno. Mislite li da ste sposobni za više, nemojte samo sjediti već poduzmite nešto.

7) Posao nije ispunio vaša očekivanja 

Imali ste velika očekivanja kada ste se zaposlili, a ona se nisu ostvarila? Još gore, smanjili ste očekivanja, ali ni to se nije ostvarilo? Obećano vam je da ćete raditi jedno, a 'zaglavili' ste na nečem desetom? Ako radite svoj posao dulje od tri godine i još uvijek se ništa nije promijenilo, vjerojatno niti neće. Nema smisla gubiti vrijeme na posao koji vam ne dozvoljava da živite kako biste željeli. Koliko god pomisao na promjenu zvučala zastrašujuće, ponekad je upravo takav rizik potreban kako biste otvorili put prema boljoj budućnosti. 

Izvor: Index, Net.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.