Share
Tweet
Share
Send to friend

Što zaposlenicima najviše smeta kod šefova?

Šefovi uvelike utječu na naše zadovoljstvo poslom.

Što zaposlenicima najviše smeta kod šefova?

Čak 50 posto osoba koje su dale otkaz, učinile su to upravo zbog šefa - pokazuje Gallupovo istraživanje iz 2015. godine.

Jednako tako, analiza The Wall Street Journala pokazala je kako loši poslovođe često doprinose smanjenom angažmanu zaposlenika. 

Ovo su neke od osobina koje zaposlenici najčešće zamjeraju svojim šefovima: 

1) Šefovi koji nemaju nikakve komunikacijske vještine

Loša komunikacija šefova jedan je od najvećih problema na radnom mjestu. 

Neprepoznavanje uspjeha zaposlenika, nesposobnost za davanje jasnih uputa i nepronalazak vremena za razgovor sa zaposlenicima tri su najčešće primjedbe.

2) Šefovi koji pokazuju da nekoga favoriziraju

Nitko ne želi da ga se "stavi sa strane" zbog bilo kojeg drugog faktora osim sposobnosti i uspješnosti.

"Kada "koga poznate" postane glavni faktor za napredovanje, drugi zaposlenici teško mogu progutati tu knedlu", tvrdi psihologinja Jan Stringer.

3) Šefovi koji ne pokazuju da cijene svoje zaposlenike

"Zaposlenici se često osjećaju kao podcijenjeni radni konji koji su dobri samo za određene projekte koji mogu napraviti u jednom radnom danu", tvrde poslovni treneri Jim Hessler i Steve Motenko.

Kada treba pokazati da cijenite zaposlenika, dovoljne su male nagrade. "Ostat ćete začuđeni koliko zaposlenik može cijeniti ako mu date samo pola slobodnog petka", rekao je marketinški menadžer Joe Folan.

4) Šefovi koji su mikromenadžeri 

Riječ o jednoj od najvećih primjedbi zaposlenika koja kroz vrijeme može dovesti do velikih problema s produktivnosti.

"Mikromenadžer pokazuje malo povjerenja u zaposlenika i smanjuje im sposobnost za obavljanje rada. Mikromenadžeri česti imaju opsesivno-kompulzivno ponašanje i boje se da je njihov posao u opasnosti ako zaposlenicima ne sjede nad glavom", napisala je Stringer.

5) Šefovi koji su autokrati, zapovjednici i tirani

Ovo može biti najgori tip šefa jer je riječ o osobnosti, a ne ponašanju koje se može promijeniti. Imati šefa koji je ohol, zločest i jednostavno rečeno nasilnik nije piknik, no danas je to nažalost česta pojava.

Fast Company savjetuje da zaposlenici s takvim šefom pokušavaju izbjegavati bilo kakvu konfrontaciju, piše Cheatsheet.

Izvor: N1

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.