Share
Tweet
Share
Send to friend

I Finska zatražila ukidanje ljetnog i zimskog vremena

Finska je pozvala Europsku uniju da ukine ljetno vrijeme i jesensko i proljetno pomicanje sata. U Bruxellesu, međutim, Europska komisija ne pokazuje znakove da joj se žuri to učiniti.

I Finska zatražila ukidanje ljetnog i zimskog vremena

Studija iz 2014. napravljena za Komisiju utvrdila je da je velika većina zemalja članica zadovljna sadašnjim rješenjem. Problem je što u Helsinkiju krajem prosinca ima manje od šest sati dnevnog svjetla. Finski političari tvrde da pomicanje sata naprijed ili natrag u ožujku ili listopadu narušava spavanje i rad te može izazvati dugoročne zdravstvene probleme, Jutarnji list.

Finska ministrica prometa Anne Berner je u petak, nakon rasprave ministarskog odbora za EU, na svom twitter računu napisala kako je finska "vlada odlučila predložiti ukidanje pomicanja sata". "Naš je cilj napustiti promjenu sata u EU-u. Države članice trebaju zajednički odlučiti trebaju li se trajno prebaciti na zimsko ili ljetno vrijeme", poručila je.

Finska, kao i njeni susjedi preko Baltika, ima problema i zbog vremenske razlike na granicama s Rusijom, Bjelorusijom i Ukrajinom, koje nisu članice EU. Te su zemlje odustale od pomicanja kazaljki na satu nakon što je Moskva takvu odluku donijela 2011. godine.

Litva je od Bruxellesa u prosincu zatražila da se razmotri odustajanje od godišnjeg prelaska na ljetno vrijeme u Europskoj uniji. Uslijed sve više dokaza o negativnom utjecaju pomicanja sata dva puta godišnje, snažna podrška promjeni direktive Europske komisije i ukidanju te prakse postoji i u Europskom parlamentu.

"Znanstvena istraživanja pokazala su da 20 posto populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja sata", istaknuo je u listopadu češki europarlamentarac Pavel Svoboda (EPP), voditelj neformalne radne skupine europarlamentaraca oformljene oko inicijative za ukidanje pomicanja sata.

Svoboda je istaknuo i da je pomicanje sata uvedeno u cilju uštede energije, no da taj cilj nikad nije ispunjen.

Sve brojnijoj skupini europarlamentaraca koji se zalažu za ukidanje ljetnog i zimskog vremena pridružio se i hrvatski zastupnik Ivica Tolić (EPP).

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.