Share
Tweet
Share
Send to friend

Google otkriva: Najvažnije vještine za uspjeh nisu STEM

Sergey Brin i Larry Page, obojica računalni znanstvenici, osnovali su svoju kompaniju s uvjerenjem da samo tehnolozi mogu razumjeti tehnologiju.

Google otkriva: Najvažnije vještine za uspjeh nisu STEM

Google je zato izvorno svoje algoritme za zapošljavanje postavio tako da traži studente računarstva s najboljim ocjenama te s najboljih znanstvenih sveučilišta. 

No, 2013. Google je odlučio testirati svoju izvornu tezu i rezultati 15-godišnje prakse zapošljavanja pokazali su iznenađujuće rezultate: među osam najvažnijih kvaliteta Googleovih top zaposlenika STEM je zauzeo zadnje, osmo, mjesto. Na prvih sedam mjesta nalaze se meke vještine: dobar voditelj, dobar slušač i komunikator, uviđavnost, empatičnost i podržavanje kolega, dobro kritičko razmišljanje i rješavanje problema, sposobnost stvaranja veza među kompleksnim idejama. 

Ove vještine možda biste prije pripisali nekim drugim zanimanjima nego programerima. Je li moguće da su Googleovi najbolji zaposlenici uspješni unatoč svom stručnom znanju, a ne zbog njega? Nakon što su antropolozi i etnografi detaljnije istražili ove podatke, Google je svoje algoritme postavio tako da uzimaju u obzir i kandidate koji dolaze iz područja humanističkih znanosti, umjetnosti, čak i MBA-a, kojima Brin i Page isprva nisu bili skloni. 

Ovo se poklapa s dokazanim tezama da su ključne osobine modernih zaposlenika: suradnja, komunikacija, kritičko promišljanje i kreativnost. 

Prošlo je vrijeme kada se djeci govorilo da diploma nije niti potrebna ako nije diploma iz područja STEM-a. To jednostavno nije točno, već je potrebno ulagati u vještine kao što su sposobnost rada s drugima, kritičnost i cjeloživotno učenje.

Svatko bi trebao odabrati zanimanje iz područja koje ga zanima, a pritom raditi na vještinama koje su dugoročno primjenjive te doprinose zadovoljstvu i produktivnoj karijeri.   

Izvor: michiganfuture.org

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.