Share
Tweet
Share
Send to friend

Stopu PDV-a u turizmu treba smanjiti na 13, a zatim na 10 posto

Stopa PDV-a za smještaj i ugostiteljstvo u Hrvatskoj trebala bi se izjednačiti s onima koje imaju zemlje na Mediteranu.

Stopu PDV-a u turizmu treba smanjiti na 13, a zatim na 10 posto

I to na način da od početka 2019. i na smještaj i ugostiteljstvo PDV bude 13 posto, a da se u iduće tri do četiri godine smanji na 10 posto, prijedlog je iz studije o utjecaju stope PDV-a na turizam koja je u petak predstavljena u HGK.

Studiju "Analiza utjecaja stope PDV-a na konkurentnost djelatnosti smještaja i ugostiteljstva Hrvatske" izradila je konzultantska zagrebačka tvrtka HD Consulting u suradnji s još nekim institucijama i na inicijativu Udruge hotelijera pri HGK, a na gotovo sto stranica sadrži uz ostalo i procjenu izravnih ekonomskih i fiskalnih učinaka različitih stopa PDV-a na kumulativno razdoblje od pet godina, 2017. do 2021., uz usporedbu te stope u Hrvatskoj s konkurentskim zemljama Mediterana te ostatkom EU-a, piše N1.

Zahtjevi su jednostavni i na tragu onoga što imaju konkurentske zemlje odnosno 25 zemalja članica EU-a, a to je stopa PDV-a za smještaj od 10 posto, rekao je predsjednik Udruge hotelijera pri HGK i nacionalne udruge hotelijera UPUHH Ronald Korotaj, koji smatra i da je sada pravo vrijeme za porezna smanjenja jer je pozicija turističke Hrvatske odlična, a i veliko je zanimanje investitora.

"Predstavili smo nedavno i ministrima ovu studiju i (...) želimo samo iste uvjete poslovanja kao naši konkurenti i drugi u EU. Voljeli bi stoga čuti zašto je to nemoguće odnosno argumente zašto si Hrvatska dopušta luksuz da ima tako visoke stope PDV-a u turizmu, kada manje-više svi, uključujući i Francusku, Španjolsku, Austriju i druge već godinama imaju stopu 10 postom, a neke i nižu", kazao je Korotaj. Ne vjeruje da je realno da će iduće godine dobiti manju stopu PDV-a, ali vjeruje da će argumentima koje imaju za smanjenje potaknuti ozbiljna razmišljanja što sve turizam može s nižom stopom.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.