Share
Tweet
Share
Send to friend

Liječnik koji je spojio svoj poziv i strast

Liječnik Roberto Anfosso (63) putuje na posao brežuljcima Pijemonta - na konju. Tako radi već posljednjih deset godina.

Liječnik koji je spojio svoj poziv i strast

U ruralnom talijanskom kraju Verdunu, poznatom po vinu i lješnjacima, stanovništvo je sve starije. Pacijenti koje Anfosso obilazi imaju najmanje 70, a neki i sto godina. 

"Svaki tjedan jašem 80 do 100 kilometara. Prve tri godine imao sam tisuću posjeta, ali odavno sam prestao brojati", kaže liječnik koji, kada ne brine o starijima, vodi konvencionalnu ordinaciju. 

Jaše cijene godine, a pacijente je na ovaj način počeo obilaziti slučajno. 

Dok je razmišljao koju da trasu odabere za svoje rekreativno popodnevno jahanje, dobio je informaciju da ga jedan pacijent treba. Tada je odlučio spojiti svoj poziv i svoju strast.

"Kada sam stigao pacijent me gledao u čudu i 'na prvu' me nije pustio u kuću", prisjeća se. Danas, vjeruje da njegov neobičan način prijevoza ima pozitivan učinak na odnos s pacijentima.

"Kada doktor stigne na konju, pacijent osjeća da ima više vremena posvetiti mu se. To stvara poseban, mnogo više human, mnogo manje institucionalan odnos", rekao je.

Primijetio je također da nekim pacijentima konj razbija svakodnevnu monotoniju.

"Stariji se ljudi često fiksiraju na svoje bolesti i samo o tome govore. Konj ih odvuče od toga. Ako posjet traje 20 minuta, barem 10 pričaju o konju i svojim uspomenama iz mladosti".

U kraju ga svi znaju. Često tijekom posjeta, čiju cijenu pokriva nacionalno zdravstveno osiguranje, dobije poziv sa susjedne farme jer su vidjeli da prolazi: "Ponekad zakažem jedan posjet, a završim ih s deset."

"Navikli smo da dolazi konjem. Nema nam ništa čudno u tome. A stvara lijep odnos i osjećaj da nikamo ne žuri i da za nas uvijek ima vremena," kaže Ignazio Fortino (70), jedan od pacijenata i liječnikov prijatelj. 

Izvor: Jutarnji.hr, fotografija: Repubblica.it

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.