Share
Tweet
Share
Send to friend

Imoćani podižu spomenik Mercedesu

"Odavde su prvi gastarbajteri išli trbuhom za kruhom po cijelom svijetu, a najviše u Njemačku. Vraćali su se u Mercedesu."

Imoćani podižu spomenik Mercedesu

U Imotskom se podiže spomenik Mercedesu! Zasluga je to zaljubljenika u Mercedese i svoj grad, entuzijasta okupljenih u Klubu oldtimera Imotski. Njihovu ideju prihvatila je gradska vlast, a kontaktirali su i njemačku tvornicu u kojoj su naišli na podršku i oduševljenje što je njihov brend postao simbol jednog hrvatskog grada, piše Večernji.hr

Imotski Klub oldtimera tvrdi da su se u Mercedesu toliko oduševili, da su spremni otvoriti i jedan proizvodni pogon u Imotskom.

"Odavde su prvi gastarbajteri išli trbuhom za kruhom po cijelom svijetu, a najviše u Njemačku. Vraćali su se u Mercedesu. Taj je auto bilo simbol njihova uspjeha. Spomenik neće biti podignut samo u čast Mercedesu, nego i u spomen na tisuće Imoćana koji su svoj kruh zarađivali, a neki od njih to još uvijek rade, daleko od lijepe naše rodne grude," kaže Ivan Topić, zvani Nota, predsjednik Kluba Oldtimera Imotski koji broji 150 članova.

"Imotski nema nijedan autohtoni suvenir. Ako Bog da i ostvarimo li naše planove, Mercedes će biti prvi. Kada podignemo spomenik, a planiramo započeti s radovima oko Božića, počet će i proizvodnja Mercedesa, imotskih suvenira," najavljuje Nota. Gradonačelnik je uz njih. Spomenik će uskoro na Gradsko vijeće. Projektira ga konzervatorski odjel, rade volonterski. Podići će ga na mjestu bivšeg autobusnog kolodvora odakle su njihovi djedovi i očevi odlazili na put u Njemačku. 

Spomenik će biti sam Mercedes, u stvarnoj veličini, a oko njega će postaviti četiri klupe i fontanu.

"Idejno rješenje treba odobriti i Mercedes. Od njih ne očekujemo novac. Novac nije problem jer se donatori sami javljaju i u nekoliko dana mogli bismo skupiti potrebnih 200.000 kuna koliko procjenjujemo da će koštati cijeli projekt. Željeli smo da bude od imotskog kamena, ali stručnjaci kažu da nije dovoljno kvalitetan pa ćemo upotrijebiti umjetni materijal koji podnosi razlike u temperaturama", govori Tokić.

Link na cijeli članak

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.