Share
Tweet
Share
Send to friend

Zatvorio uspješan salon za prodaju automobila i počeo kuhati

Njegove recepte na YouTubeu u mjesec dana pogleda 15 milijuna ljudi.

Zatvorio uspješan salon za prodaju automobila i počeo kuhati

Saša Vukić (40) je Karlovčanin, sretno oženjen, otac troje djece. Svoj radni dan provodi kuhajući. U slobodno vrijeme uglavnom montira videomaterijal upravo snimljenih jela, a u ono malo vremena što ostavi za sebe ode u nabavu svježih namirnica koje će kuhati sutradan. 

Ručkove za djecu, užu i širu obitelj i prijatelje sam osmišljava, producira, snima, montira, a potom objavljuje na svojoj internetskoj stranici Sašina-kuhinja.com, i tako svaki dan posljednje dvije godine. 

O njemu do sada nije napisan nijedan novinarski članak, nikada nigdje nije platio reklamu za svoj proizvod, nikada nije radio u restoranu niti se natjecao u nekom kulinarskom reality showu. Štoviše, u videoklipovima ne vidi mu se ništa osim ruku, a ipak iza sebe ima vojsku obožavatelja: 420 videa u ukupnom trajanju od 30 sati prati 280.000 pratitelja na Facebooku te 43.000 na YouTubeu, gdje mu je recepte dosad pregledalo 15 milijuna ljudi iz cijelog svijeta, a internetsku stranicu posjeti njih 250.000, piše Jutarnji.hr.

Prije nego što su ga zarobile tave i lonci, profesionalno se opredijelio za poslove s automobilima, sa svojih 26 godina postao je najmlađi direktor nekog autosalona u široj karlovačkoj regiji, potom voditelj prodaje jednog od najvećih automobilskih brendova u Zagrebu, a potom prije 10 godina pokrenuo vlastito poduzeće za prodaju vozila. Kuhao je usput, iz hobija.

Prije neke četiri godine pregledavao je objave svojih prijatelja na društvenoj mreži Facebook i vidio post koji je jedan njegov prijatelj objavio u jednoj grupi u kojoj su amateri objavljivali svoje recepte.

"Tako sam i ja stavio jedno svoje jelo i započeo komunikaciju i razmjenu iskustava sa svim tim ljudima. Počeo sam stavljati slike i drugih jela i nakon nekog vremena shvatio da sam se po lajkovima i komentarima izdvojio od drugih. Ljudi se me počeli pitati za savjete kako sam napravio određene stvari, zanimalo ih je gdje mogu pogledati moje recepte. Potom sam počeo montirati videoklipove, ali tada još samo od fotografija koje bih napravio mobitelom. Svaki moj trud pratilo je sve više i više ljudi. Kupio sam opremu za snimanje, kako bih bio još bolji, i tek tada shvatio da o tome pojma nemam. Onda sam uz kuhanje morao usavršavati i snimanje. Kritike su bile sve bolje i bolje, komentara i upita je bilo sve više. Ovaj bi recept za ovo, onaj savjet za ono. Došao sam do točke kaosa, shvatio sam da više ne mogu kuhati i voditi poduzeće. Nečega sam se morao odreći", kaže Saša. 

Prodaja automobila je pala, priznaje, ali ipak je tu mogao zaraditi pristojnu plaću. Druga opcija mu je kuhanje za vojsku pratitelja s interneta, od čega u tom trenutku nema ni kunu zarade. 
 
"Posjeo sam suprugu i šokirao je: želim zatvoriti poduzeće i baviti se kuhanjem. Nismo taj dan donijeli odluku, ostavili smo mogućnosti da vise još nekoliko dana u zraku, a onda smo zajednički prelomili: zatvaramo poduzeće - otvaramo “Sašinu kuhinju”. 

Na njegovu sreću, zacrtani cilj je ostvario i prije nego što se nadao. Internetska stranica otplaćuje se sama od posjetitelja, a od ostalih oglasa i pregledanih stranica na YouTubeu i Facebooku zarađuje više nego što je u svojem autosalonu dvije godine ranije. Da je lako, nije. Da je požalio što je ušao u sve - jest, stoput. A da obožava ovo što radi - itekako da. 

"Budim se u 6 i popijem kavu. Uzimam stare bilježnice mame i pokojnog tetka te se prisjećam koje sam od tih recepata pripremao pa od svega toga radim članke, prijedloge recepata kako bih ljudima dao ideju što bi mogli kuhati taj dan i to objavljujem. Pripremam objavu videorecepta prethodnog dana. Onda razmišljam što ću ja pripremiti za snimanje, što će ujedno mojim klincima biti ručak prije škole. Supruga s njima radi zadaću, ja sam u kuhinji. Tada sam redatelj i u glavi prolazim sve postupke. Kako bih mogao pripremiti tehniku, ponekad su to dvije kamere i mobitel plus kuhanje u isto vrijeme. Ručak je gotov i snimljen oko 12.30, slijedi posluživanje. Djeca odlaze u školu, supruga posprema kaos koji je ostao u kuhinji iza mene i njih, a ja krećem u montiranje videa. Za to mi treba često i do 10 sati. U slobodno vrijeme idem u nabavu, najčešće na karlovačku tržnicu i u tržne centre. Ne trošim mnogo, 20 do 50 kuna po jelu. Liježem poslije ponoći", kaže Saša, čiji podočnjaci od neispavanosti potvrđuju da je sve to istina.

Klipove objavljuje i na engleskom jeziku pa nema zemlje na svijetu iz koje ga ne prate, ponajviše, dakako, iz Hrvatske i zemalja iz regije, potom Njemačke, SAD-a i Australije, ali i nekih egzotičnih zemalja poput Laosa, Burundija i Kambodže.

Link na cijeli članak.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.