Share
Tweet
Share
Send to friend

Maslac nije pojeftinio, iako više nema nestašice mlijeka

Hrvatska nije osjetila ni pad cijena hrane u srpnju, o kojima govori FAO, Organizacija za hranu i poljoprivredu pri UN-u.

Maslac nije pojeftinio, iako više nema nestašice mlijeka

Cijene hrane su u srpnju snažno pale u odnosu na lipanj, posebno šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, zahvaljujući obilnoj ponudi i poboljšanim izgledima za proizvodnju, izvijestilo je FAO.

Indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u srpnju 3,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, pri čemu najviše cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, odnosno maslaca i sira, za 6,6 posto u odnosu na lipanj.

Hrvatska nije osjetila ni pad cijena hrane u srpnju, o kojima govori FAO, pa tako ni pojeftinjenje maslaca, čija je cijena prošle jeseni naglo skočila na oko 25 kuna, dok je godinu prije koštao oko 17 kuna.

Rekordnoj cijeni maslaca kumovao je manjak mlijeka na tržištu, a sad kad je proizvodnja mlijeka porasla – značajnijeg pojeftinjenja ipak nema, cijene maslaca u trgovinama onakve su kakve su i bile.

Trenutna prosječna proizvođačka cijena maslaca na EU tržištu je 555 eura za sto kilograma, što je za pet posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, navode u HGK-u. S obzirom da je proizvođačka cijena maslaca i dalje visoka, nije za očekivati, kažu, da će se cijene u maloprodaji drastično korigirati u korist potrošača.

Slično odgovara i Dalibor Janda iz CroMilka – Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka. Kako kaže, cijena maslaca na tržištu jest pala, što je u trgovinama pak teško detektirati jer je maslac često na akcijskoj prodaji. Koliko primjećuje, značajniji pad nije zabilježen. Ako je trenutačna proizvođačka cijena maslaca na EU tržištu 555 eura za sto kilograma, to znači da je proizvođačka cijena »kocke« maslaca od 250 grama oko 10,5 kuna, dok njegova prodajna cijena kod nas iznosi od 20 do 25 kuna, dakle dvostruko, ili i više nego dvostruko više, piše Novi list.

Izvor: N1

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.