Share
Tweet
Share
Send to friend

Šefe, ja bih godišnji od 6 mjeseci, pokrećem biznis! Može!

Gospodarski razvoj Švedske vezan je uz brojna radnička prava, a portal Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) podsjetio je na jedno koje je specifično za tu državu.

Šefe, ja bih godišnji od 6 mjeseci, pokrećem biznis! Može!

Posljednjih dvadesetak godina radnici u Švedskoj uživali su u neobičnoj povlastici - u zakonskom pravu na šest mjeseci dopusta iz tvrtke kako bi za to vrijeme mogli pokrenuti vlastiti posao.

Europska Silicijska dolina

Pravo na odlazak kako bi pokrenuli posao jedno je od niza prava koja se pružaju švedskim zaposlenicima, kao i dopust zbog educiranja ili brige za člana obitelji. Pravo na odlazak zbog pokretanja posla je također jedan od razloga zašto je glavni grad zemlje, Stockholm, postao europska inačica Silicijske doline u Kaliforniji, zbog velikog broja osnovanih tehnoloških startupova vrijednih milijarde.

Svatko tko je u radnom odnosu (s punim radnim vremenom) ima pravo podnijeti zahtjev za neplaćeno izbivanje ili tjänstledighet, kako se to zove u Švedskoj. Poslodavci mogu odbiti zahtjev samo ako je zaposlenik ključan za poslovanje tvrtke. Isto tako, vaša nova tvrtka ne može postati konkurent vašem postojećem poslodavcu, niti im uzrokovati značajne neugodnosti.

Zarada iz više izvora

U mnogim zemljama postoji sve veći trend da ljudi razvijaju poslovni pothvat izvan redovnog radnog vremena, a zatim slobodno vrijeme posvećuju razvijanju svog dodatnog poslovanja.

To može biti dostava hrane, vožnja taksija nekoliko sati dnevno, ili bilo kakav obrt ili prodaja putem interneta.

Prema američkom birou za radnu statistiku (US Bureau of Labor Statistics (BLS)), oko 16,5 milijuna Amerikanaca sudjeluje u takvoj “gig ekonomiji”.

U nordijskim zemljama jednakost je u velikoj mjeri ugrađena u društvo i gospodarstvo - prema tzv. nordijskom modelu. Obrazovanje i zdravstvena zaštita za sve dio su sveobuhvatnog sustava socijalne skrbi koji se financira iz poreza.

Postoje visoke razine sindikalne organiziranosti unutar radne snage, niska razina korupcije i dinamična ekonomija slobodnog tržišta. Podrška se pruža ljudima kada je god to potrebno, omogućujući im da napreduju i osiguraju jednakost. Kada je riječ o roditeljskom dopustu, skandinavske se države redovito navode kao model.

Svi novi roditelji u Švedskoj, na primjer, imaju pravo na 16 mjeseci plaćenog roditeljskog dopusta, tijekom kojeg primaju oko 80% svoje plaće. Očekuje se i od očeva da uzmu nešto dopusta također. Slična je priča u Norveškoj, koja je 1977. godine uvela zajednički roditeljski dopust. Godine 1993. uvedena je i desetotjedna kvota za očeve za vrijeme roditeljskog dopusta.

U Danskoj roditelji imaju pravo na 52 tjedna, a majke mogu uzeti četiri tjedna slobodno prije rođenja djeteta. Danski očevi mogu uzeti dva tjedna slobodnog tijekom prvih 14 tjedana, a onda oba roditelja mogu podijeliti preostale tjedne.

Potreba za inovacijama

Najnovije izvješće Svjetskog ekonomskog foruma o globalnoj konkurentnosti naglašava da je inovacija imperativ za zemlje širom svijeta, no da ju većina ne uspijeva pretvoriti u pokretač rasta.

Njemačka, SAD i Švicarska su nazvane inovacijskim pokretačima, ali za većinu zemalja inovacijski kapacitet ostaje ograničen, vrlo je lokaliziran ili postoji samo u nekoliko sektora.

Izvor: poslovni.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.