Share
Tweet
Share
Send to friend

Nude plaću od 2 tisuće eura, a zauzvrat traže da ''ne radite ništa''

Neobična priča stiže nam iz Švedske. U okviru umjetničkog projekta, sufinanciranog od strane države, planiraju zaposliti djelatnika koji do kraja radnog vijeka neće raditi gotovo ništa. I za to će biti plaćen 2000 eura.

Nude plaću od 2 tisuće eura, a zauzvrat traže da ''ne radite ništa''

Ako vam primamljivo zvuči pomisao da do kraja života ''besposličarite'' i za to budete dobro plaćeni, u Švedskoj imaju oglas kao stvoren za vas, piše portal Atlas Obscura.

Zaposlit će osobu koja ''neće raditi ništa''

U okviru eksperimentalnog umjetničkog projekta dizajniranja željezničkog kolodvora u Gothenburgu, predviđeno je zapošljavanje osobe koja neće raditi ništa. Ili gotovo ništa. Jedini zadatak izabranog djelatnika/djelatnice je svakog dana, u za to predviđeno vrijeme, doći na kolodvor i prijaviti se na ''posao''. U tom trenutku upalit će se rasvjeta kako bi svi prisutni dobili informaciju kako je ''beskorisni radnik'' došao na svoje radno mjesto. Nakon što se svjetla upale, radnik je slobodan raditi što god mu srce poželi; sve do kraja smjene kada ponovno mora doći na kolodvor kako bi ugasio svjetla.

No nije sve u plaći i slobodnom vremenu; izabrani djelatnik će imati pravo korištenja godišnjeg odmora, a tu su i uplate u mirovinski sustav kako bi po završetku radnog vijeka djelatnik mogao uživati u zasluženoj mirovini.

Oglas će biti objavljen 2026.

Ideja o radniku koji do kraja života neće raditi ništa, rođena je 2017. kada su Švedska uprava za transport i Javna umjetnička agencija raspisale natječaj za dizajn novog željezničkog kolodvora Gothenburg Korsvagen. Stručni žiri svojim su prijedlogom o besposlenom radniku tada osvojili umjetnici Simon Goldin i Jakob Senneby. Cjelokupnu nagradu, u iznosu od 670 tisuća eura, odlučili su preusmjeriti u neoporezivi fond iz kojeg će se crpiti plaća za radnika.

Oglas će službeno biti objavljen 2026., nakon što novi kolodvor bude pušten u pogon, a prijaviti se može bilo tko.

Izvori: Atlas Obscura, vijesti.rtl.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.