Share
Tweet
Share
Send to friend

Šibenčanka odselila u Veliku Britaniju: Sjajno je živjeti u državi koja je servis svojih građana!

Hrvatsku ne napuštaju samo mladi ljudi. Posljednjih godina van granica Lijepe Naše odlaze i oni u zrelijim godinama.

Šibenčanka odselila u Veliku Britaniju: Sjajno je živjeti u državi koja je servis svojih građana!

Višnja Drmić (50) iz Šibenika odnedavno je ponosna stanovnica Salisburyja, gradića na jugu Engleske, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatsku je napustila zbog financijske nesigurnosti

Na Otok je doselila u potrazi za srećom i financijskom stabilnošću, koje u Hrvatskoj nije uspijevala pronaći. ‘’Kada se žena od 50 godina odluči na tako nešto, sigurno je da iza toga mora stajati neki dobar razlog. Majka sam triju kćeri, najstarija ima 32 i udata je. Druge dvije se još školuju, jedna je na fakultetu, a druga u srednjoj, maturantica. Kako se obje školuju u Splitu, to je zahtijevalo ne samo odvojen život nego i dobru financijsku konstrukciju", izjavila je za Slobodnu Dalmaciju.

Ispričala je kako su uspjeli izdržati 3 godine, u jednom trenutku je radila čak tri posla, obiteljski i dva dodatna. I kćeri su pomagale, istovremeno su se školovale i radile. Međutim, prilikom izrade financijskog plana uoči četvrte, posljednje godine školovanja njezinih kćeri, shvatila je da njihovi prihodi neće biti dovoljni za preživljavanje. ‘’Ma koliko god smo se trudile, nismo mogle zaraditi da preživimo nas četiri. Iako su bile skromne, znale dan preživjeti s 20 kn, nekada smo cijeli tjedan imale samo 200 kn za tri obroka, makar su se odrekle mnogih stvari, ali nije išlo. I ni jedna od nas nije bila istinski sretna: borile smo se za pravdu, štitile slabije, bavile se dobrotvornim radom, širile optimizam i nadu, svaka od nas je imala neku borbu s lošim sustavom i depresivnim okruženjem. Ja sam polako gubila snagu i nadu.’’, istaknula je.

Bolji dani u Engleskoj

Sreća se ipak osmjehnula nakon što je najmlađa kćer poslala motivacijsko pismo sveučilištima u Velikoj Britaniji, u nadi da će tamo nastaviti školovanje. Primljena je, a nedugo potom Višnja je prošla stručno obrazovanje za njegovateljicu i položila ispit kako bi dobila certifikat. U Ujedinjenom kraljevstvu postoji velika potreba za ovim zanimanjem, a rješavanje papirologije je vrlo jednostavno - UK prima hrvatske građane i sva zakonska regulativa je s tim usklađena. Prvi dojmovi su mahom pozitivni, dodaje. ''Sve ove dane, ne mogu se načuditi ljubaznosti, pažnji, diskreciji, uvažavanju, lijepom ponašanju, od banke gdje sam otvarala račun, u trgovinama, kod gospođe kod koje sam spavala. Zakonske regulative štite ljude koji se bave ovim poslom. Sjajan je osjećaj da si u državi koja je servis svojih građana, u svakom pogledu i u svakoj životnoj dobi’’.

Planira se vratiti struci

Posao njegovateljice ne namjerava raditi do kraja radnog vijeka, dobar je za početak, no kasnije se namjerava vratiti svojoj struci.
‘’U Šibeniku sam se bavila izradom dekoracija od balona za sve prigode, događanja, rođendane i vjenčanja. Inače sam stilist interijera i dekorater balona, a baloni, kao što znamo, usrećuju ljude. To je moj posao i životni cilj: biti sretan i činiti druge sretnima svojom kreacijom’’.

Sretna je svojim životom u Engleskoj, a povratak u Hrvatsku trenutno joj nije u planovima. ‘’Kada moja drugorođena završi faks, a trećerođena srednju, pokušat ću ostvariti svoj san i raditi opet s balonima. Do mirovine. Ovdje. U zemlji u kojoj vrijedi biti čovjek’’, zaključila je Višnja Drmić.

Izvor: Slobodna Dalmacija

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.