Share
Tweet
Share
Send to friend

Nestašica radnika! Polovica njemačkih kompanija muku muči s pronalaskom radne snage

Nisu samo hrvatski poslodavci u potrazi za kvalitetnim radnicima; sličnu sudbinu dijele i njihovi kolege u Njemačkoj. Otprilike 50 posto tamošnjih kompanija ima poteškoća s pronalaženjem zaposlenika.

Nestašica radnika! Polovica njemačkih kompanija muku muči s pronalaskom radne snage

Iako Hrvati nerijetko Njemačku vide kao obećanu zemlju, barem kada je o situaciji na tržištu rada riječ, niti u ovoj, jednoj od najrazvijenijih europskih zemalja ne cvjetaju uvijek ruže.

Istraživanje koje je provelo Udruženje njemačkih komora trgovine i industrije (DIHK) otkrilo je kako svaka druga njemačka kompanija ima problema s pronalaskom radnika, prenosi Jutarnji list.

Nedostatak radnika najočitiji u građevinskom sektoru

Taj trend posebno je izražen u građevinskom sektoru, kao i na tržištu elektroničkog inženjerstva gdje je primjetan manjak radnika s traženim kvalifikacijama. Većina anketiranih kompanija zbog toga je sve spremnija tražiti radnike i izvan granica Europske unije.

Prema riječima čelnika DIHK-a Achima Dercksa, dosad je u potrazi za poslom u Njemačku došlo oko 40 tisuća radnika iz zemalja izvan EU, a predviđa se da bi ta brojka mogla rasti i do ''šesteroznamenkastih vrijednosti'', piše Jutarnji list.

Izvor: Jutarnji list

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.