Share
Tweet
Share
Send to friend

U potrazi ste za radnicima? Rješenje stiže s Filipina!

U potrazi ste za radnicima? Rješenje stiže s Filipina!

Na skupu poslodavaca u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Splitu problematizirano je pitanje nedostatka radne snage tijekom ljetne turističke sezone, izvijestila je Slobodna Dalmacija. Pitanje je to s kojim se suočava velik broj domaćih kompanija, o čemu smo već ranije pisali na našem portalu.

Filipinci su vrijedni radnici, idealan su kadar za poslove u turizmu  

Ino Munitić, vlasnik agencije za ukrcaj pomoraca, tijekom dvadesetogodišnje karijere zapovjednika na brodu dobro je upoznao radne navike Filipinaca.
‘’Upoznao sam ih kao vrijedne, poslušne i skromne ljude. Oni su vam idealan kadar za ugostiteljstvo. Servilni su, uvijek nasmijani, kao stvoreni za rad u turizmu. U usporedbi s našim ljudima, oni nisu toliko snalažljivi, djeluju sporiji, da se našalim, rade na 33 okretaja, ali su kao takvi odgovorni i dobro izvršavaju sve povjerene im zadaće’’, izjavio je za Slobodnu Dalmaciju.

Traže hranu i smještaj

Hrvatski poslodavci radnicima s Filipina moraju osigurati smještaj i hranu, naglašava Munitić i dodaje kako ‘’plaća kuhara ne bi smjela biti manja od tisuću eura neto, a konobara i spremačica ispod četiristo eura’’.
Filipinci su prilagodljivi ljudi, navikli su raditi diljem svijeta, stoga im dolazak u Hrvatsku ne bi predstavljao problem, uvjeren je kapetan Munitić i lopticu odgovornosti prebacio na HGK, Hrvatsku udrugu poslodavaca i domaće poduzetnike. ‘’Trebalo bi takvim radnicima srediti vize, platiti troškove aviokarte, sklopiti s njima ugovore o radu na određeno vrijeme, i mogli bi tu biti već ovo ljeto’’, u zaključku je Munitić rekao za Slobodnu Dalmaciju.

Hoće li doista Filipinci u velikom broju ove sezone doći u Hrvatsku, uskoro ćemo doznati.

Izvor: Slobodna Dalmacija

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.