Share
Tweet
Share
Send to friend

Japan: uključivanjem većeg broja žena i starijih do rasta stope radno sposobnog stanovništva

''Zemlja izlazećeg sunca'' posljednjih je godina suočena s demografskom krizom – stanovništvo Japana sve je starije i malobrojnije. No, pronašli su rješenje.

Japan: uključivanjem većeg broja žena i starijih do rasta stope radno sposobnog stanovništva

Usprkos padu broja stanovnika i starenju društva, Japan i dalje povećava broj radno sposobnih građana i to uključivanjem većeg broja žena i starijih osoba u radne procese, piše portal Profitiraj.hr. 
Iako je prošle godine zabilježio najnižu stopu nataliteta u svojoj povijesti (pad broja stanovnika od otprilike 450 tisuća ljudi), a stanovništvo je mahom staro (28 % stanovnika ima više od 65 godina, dok se primjerice broj pripadnika te dobne skupine u SAD-u kreće oko 15 %), Japan je povećao broj radno sposobnih građana.

Dobra odluka japanske vlade

To dobrim dijelom duguje odluci vlade o zapošljavanju sve većeg broja žena i starijih ljudi. Naime, još 2002.godine raskorak u stopi zaposlenosti žena između Japana i SAD-a iznosio je 10 postotnih poena u korist SAD-a, no u međuvremenu se situacija stubokom promijenila i sada Japan u prosjeku zapošljava veći broj žena. Također, u planu je podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu, sa 60 na 65 godina, kao i povećanje mirovine onima koji se odluče kasnije umiroviti.

Može li Japan doseći nultu stopu nezaposlenosti?

U veljači je stopa nezaposlenosti u Japanu iznosila 2,5 posto, a stručnjaci se slažu da će, ako nezaposlenost nastavi opadati po prosječnoj stopi iz posljednjih osam godina, japansko gospodarstvo 2027. godine doseći nultu stopu nezaposlenosti.

Izvor: Profitiraj.hr

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.