Share
Tweet
Share
Send to friend

NASA traži dobrovoljce koji će 60 dana provesti u krevetu. Zauzvrat nude honorar od preko 120 tisuća kuna

Na prvu djeluje kao savršen posao za sve one koji se vole izležavati i ljenčariti. No, da li je doista tako?

NASA traži dobrovoljce koji će 60 dana provesti u krevetu. Zauzvrat nude honorar od preko 120 tisuća kuna

U svrhu provođenja eksperimenta Artificial Gravity Bed Rest Study, NASA je u potrazi za dobrovoljcima koji će pokušati dati odgovor na pitanje kako bestežinsko stanje utječe na ljudsko tijelo, i to su spremni platiti oko 120 tisuća kuna. Eksperiment je prilično zahtjevan, ističu u američkoj svemirskoj agenciji, traje 89 dana, od čega ispitanici 60 dana provode u krevetu, a položaj glave će im biti spušten za 6 stupnjeva u odnosu na noge, piše Index. Tijekom svih 60 dana, sudionici sve uobičajene dnevne aktivnosti (uključujući tuširanje i obavljanje nužde) moraju obavljati u ležećem položaju.

Boravak u ''ljudskoj centrifugi''
Povrh svega, ispitanici će svakodnevno 30 minuta svog vremena morati odvojiti za boravak u ''ljudskoj centrifugi'', uređaju koji simulira umjetnu gravitaciju. NASA-ini stručnjaci će cijelo vrijeme voditi računa o zdravlju dobrovoljaca, a to uključuje i brigu o dnevnom unosu svih tijelu potrebnih nutrijenata – kako nitko od sudionika ne bi gubio na težini.
NASA trenutno traži zdrave dobrovoljce ženskog spola, u dobi između 24 I 55 godina, a eksperiment bi trebao početi u rujnu u German Aerospace centru u Kölnu. 

Izvor: Index.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.