Share
Tweet
Share
Send to friend

Riješite se umora izazvanog prelaskom na ljetno računanje vremena

Pomicanje kazaljki za jedan sat unaprijed, osim što nam tijekom narednih pola godine donosi dulje trajanje dana, u početku može imati negativne posljedice po naš organizam što utječe i na našu produktivnost na poslu.

Riješite se umora izazvanog prelaskom na ljetno računanje vremena

Nedjelja nam je oduzela jedan, ali vrijedan sat zasluženog odmora i sna. Barem je to slučaj s osobama koje se svake nedjelje bude u isto vrijeme. Počelo je ljetno računanje vremena, kazaljke na našim zidnim i ručnim satovima smo pomaknuli za jedno mjesto unaprijed, a sada nas očekuje nekoliko dana privikavanja na novo vrijeme ustajanja iz kreveta. Gubitak jednog sata sna zapravo i nije toliki problem, veći utjecaj na naše tijelo ima promjena dnevnog ritma, upozorava portal Consumer Reports

Osjećamo umor, pospanost, manjak koncentracije
Buđenje po mraku, koje nas sada očekuje, negativno utječe na naš bioritam jer je sunčevo svjetlo prirodni ''poziv na buđenje''. Kao posljedicu te promjene osjećamo umor, pospanost, manjak koncentracije i povišenu razinu stresa. I dok se većina ljudi na ljetno računanje vremena privikne za svega nekoliko dana, drugi negativne posljedice mogu osjećati nešto duže vrijeme. Zbog toga Consumer Reports nudi savjete kako se nositi s novonastalim umorom.

Iskoristite prve zrake sunca
Čak i ako smo se probudili dok je vani još uvijek vladao mrak, naše tijelo će nam biti zahvalno što smo ga sunčevom svjetlu izložili čim nam se za to ukazala prilika. 

Preskočite popodnevnu kavu
Izbjegavanje kave u poslijepodnevnim satima i inače je dobar savjet za lakše utonuće u san, a u ovoj situaciji je to nužnost. Ako je to ritual kojeg ne možete preskočiti, vaše tijelo obradujte s kavom bez kofeina.

Neko vrijeme ne dogovarajte ranojutarnje sastanke
Kao što smo rekli, koncentracija nam možda neko vrijeme neće biti na nivou, naročito u jutarnjim satima, stoga predlažemo da važnije sastanke zakazujete za kasnije termine.

Oprezno u prometu
Ovaj savjet bismo trebali primjenjivati svakodnevno, smirenost i pribranost u prometu su odlike dobrih vozača, a te vrline su u tjednu nakon promjene računanja vremena neophodne.  

Izvor: Consumer Reports

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.