Share
Tweet
Share
Send to friend

Hrvati koji su odselili u Njemačku: Nismo otišli zbog siromaštva…

…posrijedi su drugi razlozi.

Hrvati koji su odselili u Njemačku: Nismo otišli zbog siromaštva…

Da je trend iseljavanja iz Hrvatske uzeo maha i nije baš najnovija vijest. Svatko od nas poznaje nekoga – člana obitelji, prijatelja, susjeda – koji je u potrazi za boljim životom napustio svoj rodni kraj. I dok su u novije vrijeme Irska i Švedska postale najspominjanije destinacije u koje odlazimo raditi, jedna država je već desetljećima spremna prihvatiti i zaposliti Hrvate. Pogađate, riječ je o Njemačkoj.

Gubimo li Hrvatsku?
Prema podacima iz knjige ''Iseljavanje Hrvata u Njemačku. Gubimo li Hrvatsku?'', dr. Tade Jurića, iseljavanje bi trebalo stati 2026. godine – dotad bi iz Hrvatske trebalo iseliti oko 800 tisuća, većinom mladih, radno sposobnih osoba, čime će iseliti sav naš potencijal, piše Slobodna Dalmacija. Knjigom su prikazani rezultati istraživanja provedenog na uzorku od 1200 hrvatskih iseljenika, koji su u Njemačku odselili nakon priključenja Hrvatske Europskoj uniji.
‘’Knjiga je glas iseljenika koji su se u zadnjih pet godina iselili iz Hrvatske i to je, zapravo, njihova poruka hrvatskoj Vladi. Iseljenici u Njemačku ispunjavali su čitav niz upitnika, počevši od toga koliko su zadovoljni životom u Njemačkoj, zašto se ne bi vratili u Hrvatsku, zašto su otišli. Knjiga donosi čitav niz odgovora koji tište naše iseljenike i nas koji razmišljamo o odlasku jer je nastala jedna vrsta društvene psihoze. Izgubit ćemo Hrvatsku kad izgubimo Hrvate", upozorio je dr. Jurić. 

Na komentar predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da se svake godine dio Hrvata iz Njemačke vraća u Hrvatsku, Jurić odgovara kako je to točno, ali pritom ističe da je riječ o otprilike 15 000 starijih gastarbajtera koji se vraćaju kući kako bi uživali u mirovini, a ne radi se o mladim radnicima. 

Razočarani su društvom
Korištenjem opsežnih upitnika, dr. Jurić je pokušao odgonetnuti razloge zbog kojih su ispitanici napustili Hrvatsku. Njihovi odgovori su svrstani u osam kategorija, a pomalo je iznenađujuće da nepovoljna ekonomska situacija nije na vrhu popisa. "Prva je kategorija slabost institucija i nemoral političkih elita, pa bismo mogli reći da se Hrvati iseljavaju zbog nepravde, a ne zbog siromaštva, te korumpirano društvo, gdje su u upitniku kazali da se poštenje i rad ne isplate. S jedne strane ne nagrađujemo ispravno ponašanje, a s druge strane ne sankcioniramo neispravno ponašanje. Pravosuđe je veliki problem koje naši iseljenici ističu", istaknuo je Jurić, i pritom dodao ulogu medija koji svojim djelovanjem poručuju da u Hrvatskoj nije ostalo ništa za što se vrijedi boriti. 

Iseljavanju su najskloniji mladi ljudi, u dobi između 25 i 40 godina, otkrilo je istraživanje. Zanimljivo, više od polovice ispitanika (55%) je uoči odlaska bilo zaposleno, međutim odlučili su napustiti posao i okušati sreću negdje drugdje.

Četvrtina ispitanika ima potpuno negativan stav o Hrvatskoj, dok je njih 70% zadovoljno životom u  Njemačkoj. Na pitanje planiraju li se vratiti, 40% osoba je izjavilo na im povratak nije u planovima, 15% ljudi razmišlja o tome, a 45% ispitanika je izjavilo – možda.

Izvor: Slobodna Dalmacija

 

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.