Share
Tweet
Share
Send to friend

Prijenos godišnjeg odmora kod novog poslodavca

Promijenili smo posao, kakva su naša prava po pitanju korištenja godišnjeg odmora kod novog poslodavca?

Prijenos godišnjeg odmora kod novog poslodavca

Pitanje:
Imam pitanje vezano uz godišnji odmor. Naime, 22.05.2018. godine počela sam raditi na novom radnom mjestu u jednoj bolnici. Prethodno sam također radila u bolnici (godinu i pol dana) i nisam imala prekid radnog odnosa između ta dva posla. Na oba posla imala sam ugovor na neodređeno. Kada sam došla na novo radno mjesto rekli su mi da po novome pravilu nema prijenosa godišnjeg odmora i da mora proći 6 mjeseci da bi mogla koristiti godišnji. U veljači su mi rekli da imam pravo na novi godišnji, a za prošlu godinu nemam ništa. Zanima me da li ja stvarno nemam nikakva prava na godišnji od prošle godine?

Odgovor:
Sukladno članku 77. i 78. Zakona o radu, radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor nakon šest mjeseci neprekidnog radnog odnosa kod toga poslodavca, a radnik koji nije ispunio uvjet za stjecanje prava na godišnji odmor na taj način, ima pravo na razmjeran dio godišnjeg odmora, koji se utvrđuje u trajanju od jedne dvanaestine godišnjeg odmora, za svaki mjesec trajanja radnog odnosa.
Vaš novi poslodavac je u pravu kada kaže da više nema prijenosa godišnjeg odmora na novog poslodavca, međutim za 2018.g. ste ostvarili pravo na 7/12 punog godišnjeg odmora kod novog poslodavca. Dakle, novi poslodavac Vam je dužan omogućiti korištenje godišnjeg odmora iz 2018.g. od prvog dana kada ste se zaposlili kod njega i to 7/12 godišnjeg odmora za 2018.g.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.