Share
Tweet
Share
Send to friend

U dva koraka do unaprjeđenja

Uz dobru plaću, kvalitetne uvjete rada i ugodnu radnu okolinu, na zadovoljstvo našim poslom snažan utjecaj ima i mogućnost napredovanja.

U dva koraka do unaprjeđenja

Iščekivanje poziva kojim nas šef obavještava da smo konačno unaprijeđeni, ponekad nalikuje Beckettovom očekivanju Godota. Strpljivo se nadamo gostu koji je s kašnjenjem prekoračio svaku granicu. Znaju proći mjeseci, pa i godine bez da smo uspjeli napraviti bilokakav uspon na hijerarhijskoj ljestvici naše kompanije, iako smo to svojim radom zaslužili.

Kako bismo to promijenili, sami moramo učiniti prvi korak. Ili dva. Kako za CNBC savjetuje poslovna novinarka Suzy Welch, unaprjeđenje možemo potaknuti prateći sljedeće korake:

Napravite više od onog što se od vas tražilo

Svakoga dana šef pred vas stavi niz zadataka. Kako biste ga potaknuli na razmišljanje o vašem unaprjeđenju, nije dovoljno te zadatke samo ''odraditi'', već ih morate obogatiti i dodatnim sadržajem kojeg nitko od vas nije tražio. Primjerice, ''ako je vaš nadređeni zatražio da analizirate tvrtku koja vam je konkurent na tržištu, možete uz traženu analizu isporučiti i pregled cjelokupne situacije i trendova na tržištu na kojem poslujete'', savjetuje Welch. Ovakav način rada možemo nazvati ''prekomjernom isporukom''.

Također, vodite računa o tome da vašim postupcima koristite cijelom timu i kompaniji, a ne samo sebi i osobnom napretku, jer biste tako mogli odati dojam zaposlenika koji mari samo za sebe i vlastite probitak. 

Nemojte iskorištavati položaj vašeg šefa unutar tvrtke 

I dok je princip ''prekomjerne isporuke'' jednostavan, ovdje su stvari nešto suptilnije. Morate biti svjesni na koji način vaši postupci utječu na poziciju vašeg nadređenog.
"Vaš šef ima određenu količinu kredibiliteta u tvrtki. Svaki put kad ne radite dobro s drugima i vaš se šef mora ispričati zbog vas, objasniti vaše ponašanje ili zagovarati za vas, iscrpljujete ga", ističe Welch i dodaje, ‘’čak i ako ste zvijezda unutar firme i imate šefa koji vas želi zaštititi, postajete teret. A teret se pomiče jako sporo’’. Tako i napreduje.

U zaključku, možemo reći da po pitanju isporuke rezultata budite prekomjerni, a dramu unutar ureda držite na minimumu.

Izvor:CNBC

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.